Ce este boala Lyme. Cauze, evoluție și tratament

ce este boala lyme

Boala Lyme, supranumita si Borelioza sau boala cu o mie de fete, este o boala infectioasa ce se transmite la om prin muscatura de capusa. Aceasta este determinata de o bacterie din grupul Borrelia.

Borrelia este o bacterie parazita, ce poate avea ca gazde atat animalele salbatice cat si cele domestice, dar poate fi transmisa si omului. Capusele sunt mici, se vad foarte greu, cresc in iarba si zone impadurite sau vegetatie abundenta. Ele se ataseaza cu preponderenta de ceafa, de axila, de pielea capului, de zona din spatele genunchilor, in regiunea inghinala si de organele genitale.

Perioada de incubatie (perioada dintre muscatura si aparitia simptomelor) este de aproximativ 7-14 zile, dar poate varia pana la luni sau ani.

Ce este boala Lyme si cum evolueaza

Stadiul 1 il reprezinta infectia localizata. Aceasta are aspect de eruptie circulara cu o zona rosie in centru, fiind inconjurata de piele de culoare normala, urmata de o alta zona rosie ce se poate extinde in functie de muscatura.

Stadiul 2 sau infectia diseminata, in care sunt afectate mai multe organe. In acest stadiu, pot aparea diverse schimbari la nivelul corpului, cat si anumite afectiuni:

  • La nivelul pielii poate sa apara eritem migrator la distanta de locul muscaturii;
  • La nivelul inimii poate sa apara: pericardita, miocardita, cardiomiopatie, tulburari de ritm cardiac;
  • La nivelul articulatiilor apar: artrita acuta, dureri articulare cu caracter migrator, tumefactii articulare;
  • La nivelul muschilor apar dureri musculare;
  • La nivelul ochilor apar: conjunctivita, tulburari de vedere, nevrita optica (inflamarea nervului optic);
  • La nivelul ganglionilor apare limfadenopatia regionala;
  • La nivelul ficatului apar hepatomegalia, hepatita;
  • La nivelul splinei apare splenomegalia;
  • La nivelul sistemului nervos central apare neuroborelioza acuta Lyme, reprezentata prin encefalita, tulburari de somn, tulburari de memorie, ritabilitate, edem cerebral; neuropatii craniene (inflamarea nervilor cranieni), care determina tulburari de vedere, tulburari auditive si paralizia nervului facial, tulburari radiculare, cu inflamarea nervilor din zona cervicala, toracala si lombara a coloanei vertebrale, cu dureri, pareze si parestezii la nivelul membrelor superioare si inferioare.

Stadiul 3:  infectia persistenta se instaleaza la cateva luni sau ani dupa muscatura de capusa si este afectat intregul organism. Leziunile de la nivelul membrelor superioare si inferioare se sclerozeaza, se atrofiaza determinand acrodermatita cronica atrofica. Durerile musculare sunt foarte intense.

Ce facem daca am fost muscati de capuse

In cazul muscaturii, victima trebuie sa mearga intr-un serviciu medical chirurgical pentru a fi extrasa capusa. Extragerea acesteia se face cu ajutorul unei pensete: se prinde capul capusei cat mai aproape de piele, se roteste de cateva ori si se trage, apoi se dezinfecteaza locul cu alcool medicinal.

De obicei, pacientul trebuie sa fie urmarit timp de 2 luni de zile de la muscatura.

Nu se strange capusa intre degete  pentru ca, in acel moment, continutul din intestinele sale trece in sange.

Nu se aplica pe muscatura: acetona, otet, petrol, ulei, alcool.

Prognosticul este bun in special daca tratamentul antibiotic este inceput imediat. Boala Lyme nu da imunitate impotriva Borreliilo, copiii cu artrita Lyme, avand o evolutie buna si sanse de vndecare maxime.

In afectarea sistemului nervos, tratamentul trebuie facut o luna de zile pentru ca simptomele sa dispara. Perioada de convalescenta in stadiul de infectie persistenta este de obicei de ordinul lunilor.

Daca simptomele persista mai mult de 6 luni, apare boala Lyme cronica.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sanatate