Ce boli poți lua prin sex oral? Specialiștii spun că este riscant

Contractarea bolilor cu transmitere sexuală prin sex oral

Contractarea bolilor cu transmitere sexuală prin sex oral este o preocupare care trebuie lămurită. Sexul oral este sigur în privința sarcinii. Dar, totuși, este absolut lipsit de riscuri? Iată ce spun specialiștii.

Contractarea bolilor cu transmitere sexuală prin sex oral în viziunea experților

Sexul oral nu este lipsit de riscuri. Contractarea bolilor cu transmitere sexuală prin sex oral este posibilă. De fapt, majoritatea BTS se pot transmite pe cale bucală, conform urologului Ryan Berglund, de la Clinica Clivland. „Virusul papiloma uman (HPV) provoacă verucile genitale cu pericol de cancer de col uterin, anal, de penis, cerebral și laringian', amintește specialistul.

În jur de 76 de milioane de locuitori ai Statelor Unite sunt purtători HPV. Acesta tinde să fie asimptomatic și poate să dispară de la sine la tinerii sub 30 de ani. Dar, în unele cazuri, ajunge să provoace afecțiunile menționate mai sus.

„Alte infectări care se pot produce prin sex oral sunt: cu virusul HIV; cu hepatita A, B și C, cu herpes. În plus, se pot lua ouă de păduchi pubieni', avertizează Sunny Rodgers, sexolog și reprezentantă a Asociației Americane pentru Sănătatea Sexuală.

Bolile cu transmitere sexuală pot trece neobservate

Bolile cu transmitere sexuală se pot dezvolta fără simptome. Este posibil ca niciunul dintre parteneri să nu știe dacă el sau celălalt este purtătorul unei asemnea boli. Din acest motiv, mulți activiști în domeniul educației sexuale militează pentru schimbarea denumirii de boli cu transmitere sexuală în infecții cu transmitere sexuală.

Conform Centrelor de Control și Prevenție din Statele Unite, doar 10% dintre bărbați și 5-30% dintre femeile purtătoare de clamidia prezintă simptome. Specialiștii susțin că mai mult de 90% dintrecei afectați de herpes genital nu sunt niciodată diagnosticați. Roșeața și usturimea asociate cu această afecțiune pot fi luate drept coșuri sau fire de păr închistate.

Gonoreea este mai frecventă la femeile cu vârste între 15 și 24 de ani. Se poate extinde în organism fără să dea simptome. Sau poate să dea simptome ușoare, confuze, ca secrețiile Vaginale modificate sau ușoară usturime la urinat.

Din aceste motive, este bine să mergi la controale medicale periodice. Dacă tu sau partenerul tău v-ați schimbat orele sau frecvența de urinare, dacă simțiți mâncărimi, usturimi sau alt disconfort în zona genitală, mergeți la medic.

Cu sau fără simptome, obstetriciana și ginecologa Christine Greves recomandă controlul periodic. „Singura formă de a preveni BTS este abstinența', spune specialista. „Există diferite mijloace de reducere a riscurilor, dar eu recomand pacienților analizele periodice.'

Medicul va prescrie tratamentul adecvat în cazul prezenței unei BTS. Gonoreea și clamidia se tratează cu antibiotice. Antiviralele pot trata sau reduce intensitatea simptomelor în caz de herpes. Nitroimidazolul reduce riscul de transmitere și ameliorează simptomele în tricomonas.

Cum să te protejezi de contractarea bolilor cu transmitere sexuală prin sex oral?

Înainte de toate, fă-ți analizele și tratează-te dacă suferi de o boală cu transmitere sexuală. Dacă descoperi o leziune în zona genitală, la tine sau la partenerul tău, abține-te inclusiv de la sexul oral. Nu face nimic până nu te convingi că și tu, și el, sunteți 100% sănătoși din acest punct de vedere.

Pentru a reduce riscul de contractare a bolilor cu transmitere sexuală prin sexul oral, folosește prezervativul. De asemenea, există cape bucale dintr-un latex fin, similare cu cele pentru uz vaginal.

Un mijloc sigur de protecție este evitarea sexului cu parteneri ocazionali. Sau, dacă se întâmplă, apelează la mijloacele de protecție de mai sus.

Foto: shutterstock

S-a îmbolnăvit de cancer cervical la 24 de ani. Care au fost simptomele

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate