Ce beneficii pentru sănătate au mugurii de pin

muguri de pin

Mugurii de pin au proprietăți terapeutice deosebite, fiind recomandați în tratamentul, dar și prevenirea multor afecțiuni. Pot fi culeși în luna mai sau pot fi procurați din magazinele naturiste.

muguri de pin

Din mugurii de pin se pot obţine ceaiuri, siropuri şi tincturi, dar pot fi adăugaţi şi în salate, în sosul Pesto, în mâncărurile de spanac şi orez, în paste.

Mugurii de pin, surse valoroase de vitamine şi minerale

100 g muguri de pin furnizează 9 mg de vitamina E, un antioxidant care protejează celulele de atacul radicalilor liberi. Complexul de B-uri este şi el bine reprezentat în compoziţia mugurilor, în special prin vitaminele B1, B2, B3 şi B9. Acestea menţin sănătatea pielii, favorizează buna funcţionare a aparatului vizual, a metabolismului şi a sistemului nervos.

Dintre minerale, cel mai bine reprezentate sunt manganul și cuprul. 100 g muguri de pin furnizează 9 mg de mangan, un mineral cu un rol extrem de important în sănătatea oaselor, dar și în reducerea simptomelor sindromului premenstrual. Aceeași cantitate de muguri asigură 1,3 mg de cupru, un mineral care intervine în procesul de producere a globulelor roșii şi care menține sănătatea pielii. De asemenea, mugurii de pin conțin și cantităţi însemnate de calciu, fier și fosfor.

Mugurii de pin mențin sănătatea inimii

Mugurii de pin conțin o cantitate însemnată de acizi grași nesaturați, precum acidul alfa-linolenic (un tip de acid gras Omega 3), acidul oleic, care contribuie la scăderea nivelului colesterolului rău și al trigliceridelor, acidul pnolenic, Omega 9. Acțiunea comună a acestora favorizează sănătatea cardiovasculară.

Mugurii de pin reduc riscul apariției cancerului

Antioxidanții pe care îi conțin mugurii de pin luptă eficient cu radicalii liberi care favorizează apariția cancerului și a altor tipuri de maladii cronice. Totodată, aceiași antioxidanți ajută organismul să dezvolte rezistență în fața agenților infecțioși și a virusurilor, dar și să întârzie procesul de îmbătrânire.

Fitonutrienții din mugurii de pin favorizează sănătatea ochilor

100 g muguri de pin conțin 17 mg betacaroten și 9 mg de luteină și zeaxantină. Corpul transformă betacarotenul în vitamina A, un nutrient care intervine în menținerea sănătății retinei. În plus, specialiștii au concluzionat, în urma unor studii amănunțite, că luteina și zeaxantina întârzie dezvoltarea degenerescenței maculare și a cataractei.

Mugurii de pin susțin pierderea surplusului de kilograme

În pofida faptului că sunt bogați în acizi grași, consumul regulat de muguri de pin ajută la pierderea kilogramelor în plus. Explicația constă în faptul că acidul pinolenic, un acid gras polinesaturat din compoziția mugurilor, stimulează acea zonă a creierului care eliberează hormonii sațietății. În acest scop, se recomandă consumul de muguri de pin între mese sau amestecați în salate.

Mugurii de pin combat oboseala

100 g muguri de pin conțin 10 mg fier, principalul constituent al hemoglobinei, pigmentul responsabil cu transportul oxigenului în organism. Un aport corespunzător de fier în organism contribuie la combaterea stării de oboseală și la recăpătarea energiei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate