Caz extrem de rar depistat la o fetiță de 12 ani. Una dintr-o mie de femei gravide suferă de această boală

Caz extrem de rar depistat la o fetiță de 12 ani. Una dintr-o mie de femei gravide suferă de această boală

Medicii din România au fost zguduiți de un caz de sarcină extrem de rar la o fetiță de doar 12 ani. Aceasta a fost adusă de părinții ei la spitalul din Focșani de unde a fost transferată de urgență la Maternitatea „Cuza Vodă' din Iași pentru a fi operată.

Părinții fetiței nu au înțeles ce i se întâmplă, însă medicii au depistat în urma consultului că are o sarcină molară. Acest tip de afecțiune apare la una dintr-o mie de femei gravide. Potrivit acestora, celulele care apar într-o sarcină s-au modificat, iar în uterul fetei urma să contureze o tumoră.

Medicul Ciprian Ilea de la Spitalul din Iași a declarat că întreaga intervenție de extirpare a formațiunii crescute în mod anormal a fost efectuată de o întreagă echipă de medici specialiști în mai multe domenii, deoarece operația a fost extrem de complexă.

„Pacienta a venit cu sângerări genitale şi o stare de astenie fizică. În urma unor investigaţii, cazul a fost preluat de către o echipă complexă, care a evidenţiat un diagnostic de o posibilă sarcină molară. Este un caz rar, se poate întâmpla o dată la 1000 de sarcini. S-au demarat procedurile pentru asigurarea unui climat optim şi s-a evacuat conţinutul uterin.

Nu era prezent un făt propriu-zis, era vorba despre o masă de celule care ar fi putut să o pună în pericol. Pacienta a fost internată cu mama ei şi i s-au explicat toate complicaţiile care ar fi putut să apară. Totul a decurs fără probleme. Ea a ajuns la medic după ce a avut simptomele.

E o sarcină care poate pune probleme mari. Pot apărea complicaţii, una dintre ele poate fi sângerarea, care poate duce până la scoaterea uterului. Nu a fost cazul nostru, totul a decurs bine', a declarat medicul de la Maternitatea „Cuza Vodă'.

O sarcină molară apare atunci când ovulul fecundat are un set de crozomi de la tată în plus, formându-se astfel o masă de celule crescută anormal. Se mai numește și „mola hidatiforma', fiind un tip de tumoră beningnă care se dezvoltă în uter.

Din păcate, în momentul concepției, această anomalie transformă ceea ce ar fi trebuit să fie viitoare placenta într-o masă de vezicule care crește în timp. Tipul acesta de sarcină se împarte în sarcină molară parțială și completă, însă niciodată nu rezultă un făt. În cazul sarcinii molare complete nu există niciun tip de embrion sau țesut placentar normal, în timp ce sarcinile molare parțiale pot avea embrioni anormali care nu vor putea supravieșui, potrivit reginamaria.ro.

Din păcate, potrivit specialiștilor sarcina molară poate avea complicații și uneori se poate transforma într-o formă rară de cancer. Ca simptome, pacienta poate prezenta sângerări vaginale cu sânge foarte închis la culoare, greață, vomă.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri