Cauzele mirosului neplăcut al gurii

Mirosul neplăcut al gurii, denumită în termini medicali halena sau halitoza, este definită ca respirația urât mirositoare ce poate fi observat de alți oameni atunci când o persoană vorbește sau respiră. Respirația urât mirositoare poate fi cauzată de igiena orală precară, dar poate fi și un semn al unor alte probleme de sănătate.

respiratie urat mirositoare

Alimentele pe care le mâncăm și alte obiceiuri nesănătoase zilnice pot cauza, de asemenea, o respirație urât mirositoare. În cele mai multe cazuri de respirație urât mirositoare persistentă (halena sau halitoza), mirosul provine de la germeni (bacterii) care se acumulează în interiorul gurii.

Le găsim în resturile de mâncare rămase în cavitatea bucală sau provocate de diverse afecțiuni ale gingiei sau ale plăcii dentare sau depozitate pe partea din spate a suprafeței limbii.

O bună igientă dentară va rezolva în cele mai multe cazuri problema. Asta înseamnă, mai precis, spălarea regulată pe dinți, curățarea spațiilor dintre dinți (folosirea aței dentare), curățarea limbii, dar și spălarea cu apă de gură.

Numărul exact al oamenilor care suferă de această afecțiune nu este cunoscut, dar este clar că este vorba de o problemă comună. Practic, toate alimentele pe care le mâncăm încep să se descompună în gură.

Dacă mănânci alimente cu un miros puternic (precum usturoiul sau ceapa), spălatul pe dinți, folosirea aței dentare și chiar și spălatul cu apă de gură nu vor putea face față pentru a acoperi respirația urât mirositoare temporară. Mirosul nu va dispărea complet până când mâncărurile respective nu vor ieși din organism.

Mirosul neplăcut al gurii. Cauze

  • igienă defectuoasă a cavităţii bucale
  • stomatită (inflamarea mucoasei cavităţii bucale, din cauza afecţiunilor dentare) carii dentare netratate
  • intoxicaţii cu metale (plumb, mercur, arsenic)
  • stenoză esofagiană (îngustarea cavităţii esofagului)
  • stază gastrică (afecţiune din cauza căreia alimentele stau mai mult timp în stomac şi nu reuşesc să ajungă în duoden)

Citeste continuarea in Dictionarul medical 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate