Câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte să te muți în casa ta

lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte să te muți în casa ta

Ai ajuns în punctul în care nu mai vrei să stai cu chirie și te gândești serios să începi să cauți o casă a ta. La prima vedere, procesul căutării și achiziționării unei locuințe poate părea foarte complicat și stufos, însă poți să îl simplifici dacă ții cont de câteva sfaturi simple.

Fă o listă clară cu tot ceea ce îți dorești

Înainte să treci la căutarea propriu-zisă ar fi bine să îți faci o listă pe care să scrii răspunsurile la câteva întrebări care te vor ajuta să găsești mai ușor locuința pe care o vrei. Câteva exemple de întrebări pentru care ar trebui să găsești un răspuns: Vrei să îți cumperi un apartament sau mai degrabă o casă care să aibă, eventual, și curte?

Îți dorești să locuiești în inima orașului sau într-una dintre localitățile de la periferie, unde și prețurile ar putea fi mai mici? Ți-ar plăcea un apartament mai modest sau, dimpotrivă, unul mai spațios? Vrei să fii mai aproape de serviciu, de un parc preferat, de familia extinsă sau de o anumită zonă a orașului? Apartamentul sau casa pot fi modificate, în cazul în care, ulterior mutării, ai putea dori să spargi pereți și transformi structura apartamentului după placul tău?

Analizează-ți cu atenție situația financiară

Dacă ai deja răspunsurile la întrebările de mai sus, atunci următorul pas ar fi să îți analizezi situația financiară. Cum anume vei cumpăra casa? Ai făcut economii și o poți cumpăra cu cash sau va fi nevoie să accesezi un credit ipotecar?

Majoritatea cuplurilor apelează la această variantă, deci dacă te tentează ideea, ai putea să începi să cauți deja informatii despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinești. Al doilea pas ar fi să contactezi mai multe instituții financiare și să afli care e suma maximă pe care ai putea s-o primești, raportată la veniturile tale actuale. Ideal ar fi să alegi ca rata lunară și perioada creditului să fie cât mai mici.

Gândește pe termen lung

Înainte să îți cumperi o locuință ar fi bine să iei în considerare și faptul că nu vei fi tot timpul tânără și că e posibil ca într-o zi să decizi că vrei și copil, asta în cazul în care nu ai deja. Sau să iei în calcul ideea că, poate, vei dori și mai mulți copii. Asigură-te că nu alegi un apartament cu două camere dacă știi că e posibil să îți dorești o familie numeroasă.

E bine, de asemenea, să nu treci nici în extrema cealaltă. O idee nu foarte bună ar fi să cumperi o casă foarte spațioasă și ulterior să îți dai seama că e pur și simplu mult prea mare și costisitoare pentru nevoile reale ale familiei tale. În plus, la bătrânețe o casă foarte spațioasă sau un apartament prea mare vor fi mai greu de întreținut, pentru că veniturile familiei, per ansamblu, vor scădea.

Studiază cu atenție piața sau cere sfatul unui specialist

E foarte important să faci o scurtă documentare înainte să începi să vizionezi diverse spații care crezi că s-ar plia pe dorințele tale. În felul acesta eviți oportuniștii care ți-ar putea oferi alternative nu tocmai oneste. În acest sens ai putea apela și la o discuție cu un agent imobiliar de încredere. Un specialist care cunoaște foarte bine piața imobiliară te poate ajuta să găsești o variantă corectă și care să se și plieze pe bugetul tău.

Solicită informații despre cheltuieli și despre viitorii vecini

Dacă ai găsit deja o variantă care îți face cu ochiul, ar fi bine să verifici și care sunt cheltuielile de întreținere. O soluție ar fi să întrebi viitorii posibili vecini ce taxe și impozite plătesc ei pentru apartamente sau case similare. De asemenea, ideal ar fi să verifici și ce fel de vecini ar urma să ai. Îți va fi foarte greu să locuiești lângă niște persoane foarte zgomotoase sau cărora le place să dea petreceri din două în două zile.

Un alt pont ar fi să te uiți și la felul în care e întreținut cartierul: sunt gunoaie pe jos? Oamenii păstrează curățenia? Acest indiciu te va ajuta să îți dai seama și mai bine din ce fel de comunitate ar urma să faci parte.

Dacă ții cont de aceste sfaturi simple ai putea avea șanse mai mari să găsești o locuință care să fie potrivită pe termen lung pentru tine și familia ta.

Material realizat cu ajutorul bcr.ro

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Familie- casa