(P) Importanta unei lustre in fiecare camera, pentru obtinerea unui efect deosebit
Iluminarea corecta si “de efect” a unei case poate face diferenta intre o stare de spirit permanent tensionata si un confort functional si vizual optim. Pentru a beneficia de atmosfera dorita, alegerea corpurilor de iluminat pentru fiecare incapere in parte este deosebit de importanta. Astfel, in randurile de mai jos vei descoperi cateva sfaturi de mare ajutor pentru momentul in care vei alege lustrele, plafonierele, aplicele si lampadarele cu care sa luminezi fiecare camera a casei tale.
Niveluri de detaliu
Pentru inceput, va trebui sa iti imaginezi fiecare incapere ca avand mai multe niveluri de detaliu, iar aceste niveluri vor fi stabilite in functie de utilitate si criterii estetice. De exemplu, primul nivel este reprezentat de iluminatul general, astfel incat folosirea unei lustre cu dispunere centrala poate asigura circa 75% din “stralucirea” camerei. De regula, acest prim nivel de lumina este necesar pentru desfasurarea in conditii de siguranta a “traficului” din orice incapere (sa nu te lovesti de mobila in timp ce te deplasezi prin camera). In cazul incaperilor cu suprafata mare, va fi necesar sa montezi mai multe lustre sau plafoniere pentru a asigura functionalitatea camerei.
Pentru a castiga precizie si a spori siguranta, lumina de serviciu reprezinta al doilea nivel de detaliu. Acest tip de lumina este necesar pentru a putea intreprinde in siguranta activitatile care presupun un plus de atentie, precum cititul, prepararea mancarii sau barbieritul. Din aceasta perspectiva, este ideal sa iei in considerare activitatile din fiecare camera chiar din momentul proiectarii sau modificarii traseului electric, astfel incat sa eviti circuitele trase aparent, necesare corpurilor secundare de iluminat. Fiindca lumina unei lustre sau plafoniere nu este suficienta pentru astfel de activitati, iluminatul de serviciu va necesita alte tipuri de corpuri de iluminat: aplice, lampadare sau chiar o banda LED.
Al treilea nivel de detaliu pe care va trebuie sa il imaginezi este reprezentat de lumina de accent, insa aceasta nu este o necesitate in apartamente. Acest tip de iluminat serveste ca element vizual decorativ al incaperii, fiind folosit cu precadere in camera de zi. Astfel, vei putea scoate in evidenta detalii ale mobilierului sau vei putea crea un efect vizual interesant pe unul dintre peretii camerei.
De retinut: pe langa lustre, lampadare si aplice, trebuie sa alegi si intrerupatoarele potrivite pentru a controla fiecare nivel de lumina din camera. Una dintre recomandari ar fi sa instalezi variatoare, astfel incat sa poti controla perfect intensitatea luminii in fiecare moment al zilei. In plus, va trebui sa te asiguri ca sursele luminoase au aceeasi temperatura de culoare. In caz contrar, efectul luminii poate fi obositor.
Alegerea lustrei ideale
Fiindca iluminatul general este necesar in fiecare camera a casei tale, in randurile de mai jos vei descoperi cateva criterii dupa care poti alege lustrele potrivite.
Dimensiunea. Marimea lustrei pe care o alegi trebuie sa depinda de dimensiunile camerei, locul in care o amplasezi si dispunerea pieselor de mobilier din respectiva incapere. Ca regula generala, insa, distanta de la partea de jos a lustrei pana la orice piesa de mobilier din camera trebuie sa depaseasca 80 de centimetri, pentru a asigura atat conditiile optime de folosire, cat si o atmosfera placuta.
Numarul de becuri. Dupa cum ai citit mai sus, lumina unei lustre va asigura circa 75% din iluminatul unei camere, astfel incat va trebui sa alegi numarul de becuri in functie de dimensiunile incaperii in care va fi montat corpul de iluminat. Situatia ideala este cea in care becurile sunt “dimabile”, astfel incat sa ai control precis asupra intensitatii luminii.
Designul. Fiindca lustrele sunt nu numai corpuri de iluminat, ci si elemente de decor al unei camere, designul este un considerent foarte important in alegerea fiecarei lustre. Astfel, in functie de stilul pentru care optezi, vei avea la dispozitie game cu diferite forme (geometrice, organice, complexe), materiale (lemn, sticla, metal, plastic, stofa), finisaje (antichizat, lucios, mat, sablat) si culori (puternice, terne, contrastante).
Daca planifici o redecorare a casei tale, atunci intra pe www.eOrion.ro si descopera o gama deosebit de diversificata de lustre, candelabre, lampadare si alte tipuri de corpuri de iluminat la preturi speciale!