Câte sute de euro vor primi cei care se vor pensiona în 2035?

Unul dintre cele mai dezbătute subiecte din România este valoarea pensiilor. Unii oameni primesc după o viață întreagă de muncă o sumă de bani care nici măcar nu acoperă cheltuielile necesare unui trai decent la bătrânețe. Nu mai aducem în discuție pensiile speciale care sunt colosale.

Viitorul nu sună deloc rezonabil pentru cei care mai au doar câțiva ani până la pensie. Peste un deceniu și un pic, doar 30% din ultimul salariu va reprezenta pensia de la stat. Astfel că, cei care vor ieși la pensie în 2035 și vor încasa un salariu decent de 1000 de euro, vor avea „asigurat' un venit de doar 300 de euro. Presupunând că ne aflăm în acel moment și urmează să ne pensionăm, iar salariul este de 5000 lei, pensia va fi de 1500 de lei.

Din cauza inflației, sumele pot varia, însă în general rata va fi de 30% din ultimul salariu. În acest moment această rată este de 40%, ceea ce înseamnă că un salariat care câștigă 5000 de lei și se află la vârsta de pensionare cu toate condițiile impuse de lege va avea o pensie lunară de 2000 lei.

Cei care se vor pensiona în 2035 vor primi din Pilonul II doar 150 de euro. Dacă situația va rămâne în stadiul actual, pensia privată va reprezenta doar 10-15% din ultimul salariu.

Pensia va fi atât de mică din cauza unor otive multiple. Unul dintre ele fiind contribuțiile automate care sunt sub ceea ce s-a discutat inițial. Dacă s-ar fi mărit, pensiile ar fi cu 60% mai mari decât în prezent, spune Cristian Tudorescu, potrivit Ziarul Financiar.

Zece ani mai târziu, pensia de la stat ar reprezenta tot 30% din ultimul salariu, însă cea privată ar putea fi până la 15%. Cei care se vor pensiona în perioada 2040-2045 ar putea avea o pensie privată mai mare decât cea de la stat. Toate aceste lucruri depinde de cât economisim fiecare dintre noi până la pensie. Unii oameni reușesc să pună bani deoparte pentru a-și asigura un trai decent în viitor.

Foto: Hepta.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri