(P) 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre pensia ta privată

În condițiile în care populația tinde să își subestimeze nevoile reale de economisire pe termen lung, pentru bătrânețe, iar numărul persoanelor active scade simțitor, tot mai mulți tineri își pun baza în pensiile private pentru a-și suplimenta veniturile pe care le vor avea la vârsta pensionării. Mecanismul actual de funcționare a sistemului public de pensii presupune ca angajații de astăzi să plătească pentru cei care sunt deja ieșiți la pensie. Ce se va întâmpla însă mai târziu, în situația în care vor fi tot mai mulți pensionari, dar tot mai puțini angajați care să contribuie pentru pensia acestora?

Soluțiile suplimentare sunt pensiile private care vor asigura românilor venituri în plus atunci când se vor retrage din câmpul muncii. Pensia privată obligatorie (Pilonul II) va completa veniturile viitorilor pensionari, pentru un trai decent atunci când nu vor mai lucra. Este disponibilă și pensia privată facultativă (Pilonul III), însă atenția tuturor se îndreaptă către sumele cu care contribuie la Pilonul II. Iată câteva lucruri importante pe care trebuie să le știi despre pensiile private. 

1. Banii strânși în contul personal îți aparțin

Contrar opiniei multor oameni, banii adunați lunar în contul pensiei private obligatorii sunt ai beneficiarului. Indiferent dacă contribui la Pilonul II încă de la înființarea sa, în 2008, sau ai început să contribui la acest sistem relativ recent, tu ești proprietar de pensie. Mai exact, din venitul tău lunar brut, 25% merge către asigurările sociale, din care 3,75% se redirecționează către pensia privată obligatorie. Sumele strânse nu sunt însă ale societăților care administrează fondurile, ci sunt proprietatea privată a oamenilor. Mai mult, tocmai pentru că ești proprietarul acestor bani, în cazul unui eveniment nefericit înainte de pensionare, aceștia sunt moșteniți de succesori.

2. Sumele acumulate sunt investite

Companiile care gestionează pensiile private investesc în permanență banii acumulați pentru a-i înmulți, iar acest lucru contribuie la asigurarea unui trai decent la vârsta pensionării. Deoarece banii sunt ai tăi, administratorii au obligația de a raporta și de a explica cum anume au folosit respectivele sume și care este randamentul obținut. Întreaga activitate este transparentă și derulată cu prudență, astfel că banii contribuiți la pensia privată obligatorie sunt investiți în instrumente precum titluri de stat, obligațiuni corporative, acțiuni ale companiilor listate la bursă, deci în plasamente cu risc scăzut.

3. Poți verifica în permanență situația contului personal

Este foarte simplu să verifici la ce fond contribui și câți bani ai strâns până în prezent. Administratorul pensiei tale private are obligația de a te informa periodic despre modul în care sunt investiți banii tăi. O dată pe an, acesta transmite beneficiarului o scrisoare de informare prin care îi prezintă situația contului său individual din anul calendaristic anterior. De asemenea, toate companiile care administrează pensiile private oferă participanților posibilitatea de a-și verifica situația personală online, în timp real, ori de câte ori vor să știe câți bani au acumulat.

4. Ai garanția că vei primi sumele cu care ai contribuit

Banii reținuți din veniturile tale lunare sunt investiți în plasamente cu risc scăzut. Sumele acumulate sunt păstrate în siguranță până în momentul în care te vei retrage din activitate și vei beneficia de acestea. La pensie, vei primi toate contribuțiile strânse de-a lungul anilor, precum și ceea ce s-a câștigat prin investirea lor. Potrivit legii, administratorii sunt obligați să îți asigure o pensie cel puțin egală cu valoarea sumelor achitate de către tine în timp, luând în calcul comisioanele aferente, așa că nu există riscul să pierzi economiile pentru pensie. 

5. Fondurile de pensii private nu pot da faliment

Companiile care administrează pensiile private au o reputație extrem de bună pe piață, experiență și istorie în ceea ce privește gestionarea acestor active. Performanțele societăților sunt certificate de instituții internaționale de prestigiu și se supun unei multitudini de reglementări solide care au drept scop protecția banilor. Dacă un administrator întâmpină probleme financiare, e important de știut că fondul de pensii private pe care îl administrează este ferit de probleme și nu poate da faliment. Indiferent ce se întâmplă cu administratorul, banii din fond sunt în siguranță. 

Totodată, administratorii trebuie să fie foarte atenți cum investesc banii participanților. Rata de rentabilitate a fiecărei companii se compară cu o rată minimă de rentabilitate a tuturor fondurilor existente pe piață. Dacă fondul la care ai aderat se află sub rata minimă timp de patru trimestre consecutive, administratorul fondului respectiv va pierde autorizația de funcționare, iar activele tale vor fi transferate către un alt fond.

Banii reținuți pentru pensia privată obligatorie nu merg către bugetul de stat actual, ci într-un cont individual, gestionat de un administrator privat al fondului de pensie la care ai aderat. În funcție de contribuțiile din timpul vieții active și de randamentul obținut din investițiile pe care le realizează administratorul, sumele de bani acumulate se întorc la tine în momentul în care atingi vârsta de pensionare. În acest sens, pensia privată obligatorie reprezintă un instrument eficient de economisire pe termen lung.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial