Cât va dura imunitatea după vaccinul împotriva Covid-19?

Pe măsură ce lumea se apropie de lumina mult așteptată de la capătul tunelului COVID-19 în ceea ce se simte ca o pandemie nesfârșită, oamenii se întreabă totuși cât va dura acestă „lumină' creată de vaccin.

Durata imunității după vaccinarea împotriva coronavirusului este încă în mare parte necunoscută din cauza timpului limitate pe care l-au avut la dispoziție specialiștii pentru a studia astfel de răspunsuri imune.

Dr. A. Oveta Fuller, membru cu vot temporar al Comitetului consultativ pentru vaccinuri și produse biologice conexe, a declarat că cercetătorii se așteaptă să nu fie un „vaccin pe tot parcursul vieții'.

Ambele vaccinuri cu două doze de ARNm, Pfizer și Moderna, sunt extrem de eficiente și declanșează răspunsuri imune la doar câteva zile după vaccinare. Vaccinul Pfizer a arătat o protecție timpurie la 12 zile după prima doză și la 7 zile după a doua doză, conform datelor din New England Journal of Medicine.

Un studiu arată că nivelurile ridicate de anticorpi la participanții la studiul Moderna au rămas la trei luni după a doua doză.

De obicei, organismul are nevoie de câteva săptămâni pentru a construi o imunitate robustă după vaccinare, conform Centrelor pentru Controlul Bolilor, oferind un memento că, chiar și după ce ați primit un vaccin, purtarea unei măști și distanțarea socială vor fi importante.

Știm că imunitatea naturală la COVID-19 poate dura până la un an până acum, potrivit dr. Todd Ellerin, directorul bolilor infecțioase de la South Shore Health, iar imunitatea legată de vaccin ar putea dura și ea.

Raed Arafat a declarat că imunitatea dată de vaccin ar putea dura între 6 și 8 luni, iar cei care s-au vaccinat deja sunt monitorizați pentru a identifica momentul în care vaccinul nu o să le mai ofere protecție.

„La acest moment, până acum, din momentul în care am început să ne vaccinăm și de când au fost testările înainte știm că imunitatea continuă. Pentru că persoanele care au fost testate și au intrat în studii, ele în continuare sunt evaluate la numărul de anticorpi, la imunitate – dacă scade, dacă rămâne, dacă dispar anticorpii, dacă nu dispar. Cu cât trece timpul mai mult și semnalele sunt că imunitatea este valabilă și acum înseamnă că timpul se prelungește.

Deci la acest moment chiar vreo 6-8 luni deja au făcut teste pentru cei care au fost vaccinați și nimeni n-a venit să zică – «Atenție, a scăzut!». Și cu cât timpul trece și testele demonstrează că anticorpii sunt prezenți, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă. În acest moment cam asta putem zice pentru că nimeni nu poarte să vină să zică cu certitudine că imunitatea durează trei ani pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni.

Din cauza asta spunem că analiza pe durata imunității, dovada ei este trecerea timpului și testele care se fac pe cei care au participat la studii și care, din ce am înțeles, urmează să fie testați periodic timp de doi ani cel puțin', a spus Raed Arafat pentru Digi24.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri