Cât de sănătos este îndulcitorul Stevia?

Cu siguranță ai auzit vorbindu-se despre Stevia, un îndulcitor natural, la modă, fără calorii, folosit pentru a înlocui zahărul. Cât de benefic este să înlocuim orice alt îndulcitor folosit până acum cu acesta?

Stevia, îndulcitorul, este confundat adesea cu paronimul său, Ștevia, planta folosită primăvara în salate sau ciorbe. Diferența nu stă însă doar în prima literă. În timp ce Ștevia se găsește pe meleaguri autohtone, Stevia este o plantă originară din Paraguay și Brazilia. Acolo, frunzele acestea au fost folosite de mult timp pentru a îndulci preparatele.

Din momentul în care această plantă a intrat pe piețele naturale, pe post de îndulcitor natural, și cercetătorii au început să o studieze, pentru a-i desluși secretele. Mai mult, au vrut să afle care sunt efectele pe care le are asupra organismului pe termen lung.

După mai multe astfel de teste, Administrația pentru Alimente și Medicamente din America (FDA) a conchis că, în general, glicozidele extrase din această plantă și folosite pe post de îndulcitor nu au efecte negative asupra organismului. Însă nu au oferit garanții legate și de folosirea frunzelor în stare crudă.

Conform www.healthline.com, consumul frunzelor ar putea provoca probleme la nivelul rinichilor, sistemului reproducător și cardiovascular.

Când să folosești Stevia?

Așa cum obișnuiau să folosești zahărul, așa se utilizează și Stevia: în băuturile preferate, în dulciuri, smoothiuri sau limonade etc. Conform www.foodstory.ro, aceasta poate fi folosită în formă lichidă sau pudră. Fiind mult mai dulce decât zahărul rafinat, cantitățile folosite vor fi mai mici. În loc de o linguriță de zahăr, folosești 2-4 picături Stevia lichidă. Sau înlocuiește 100 g zahăr cu 3 linguri și jumătate de Stevia pudră sau o linguriță de Stevia lichidă.

Citește și: Ce recomandă Mihaela Bilic tuturor femeilor să poarte în geantă?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate