Cat de ‚‚normala‘‘esti?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2009/08/intro7.jpg)
In fiecare dimineata, inainte de a pleca la serviciu, Oana verifica daca a inchis usa de la intrare – de cinci ori. Elena este draguta si vesela, dar isi oboseste noul partener cu tot felul de toane si crize prin care incearca sa-i atraga atentia. Melania este o fire foarte timida si uraste sa-si exprime parerile in public, iar prietenul ei vorbeste de obicei pentru amandoi.
Intrebare: Care dintre aceste femei este normala?
Raspuns: Toate sunt. Psihologii considera ca fiind normale o gama foarte larga de comportamente, chiar daca noua ni se par ciudate.
Individualitatea inseamna succes
De fapt, lucrurile care ne diferentiaza de ceilalti pot fi in avantajul nostru, atata vreme cat sunt folosite la momentul si locul potrivit.
Daca esti o persoana suspicioasa, te poti descurca excelent in situatii in care spiritul de observatie si atentia sunt conditia succesului (de exemplu, la efectuarea unor plati, incheierea unor contracte sau administrarea bugetului familiei). Insa, combinata cu nesiguranta de sine, natura ta suspicioasa se poate transforma cu usurinta in paranoia.
Unii psihologi ne avertizeaza asupra dorintei de a ne incadra in „normal. Ei spun ca exista ideea preconceputa ca o persoana sanatoasa este una echilibrata. Dar „echilibrat nu inseamna neaparat un lucru bun: o persoana care isi adapteaza permanent caracterul in functie de situatie nu face decat sa-si nege propriile dorinte.
Dezechilibrele prezente in personalitatea noastra ne individualizeaza si ne pot ajuta sa reusim. Dar exista si cazuri in care anumite trasaturi de caracter ne pot scapa de sub control, punandu-ne in situatii cel putin stanjenitoare. Ele pot fi declansate de un fapt din afara noastra: obsesiile sunt exacerbate de evenimente repetitive, o persoana cu tendinte spre depresie poate deveni autodistructiva dupa o despartire.
Verifica-ti personalitatea
Asadar, cum stii daca ai o problema? Cheia este sa te intrebi: controlez eu aceasta trasatura de caracter sau ma controleaza ea pe mine? O personalitate normala este aceea care nu te impiedica sa-ti traiesti viata, sustin psihologii de la Universitatea din Glasgow.
De exemplu, sa-ti verifici de cinci ori usa de la intrare inainte de a pleca la serviciu pare un gest obsesiv, dar este normal daca hotii ti-au spart casa in trecut. In orice caz, sa te speli pe maini de 25 de ori dupa ce mergi la toaleta nu este normal. Daca ai dificultati de a iesi din casa si a te intalni cu alti oameni sau iti deranjezi partenerul, colegii sau prietenii cu felul tau de a te comporta, poate ca ai o problema si ar trebui sa discuti cu un specialist.
Din fericire, la orice problema exista si solutii. Daca din testul urmator afli ca anumite trasaturi de personalitate te tradeaza, facandu-ti viata grea, incearca si cateva din strategiile noastre de „auto-ajutor.
Autocontrolul e cheia reusitei
Ai descoperit vreo „fisura in comportamentul tau? Vrei s-o „acoperi? Perfect. Toti psihologii sunt de acord ca, pentru a face o schimbare, trebuie intai sa ti-o doresti. Si tot ei adauga: „dar aminteste-ti ca nu-ti poti schimba personalitatea, ci doar comportamentul. Incepe prin a-ti modifica modul de reactie in anumite situatii. Sunt trei pasi pe care e bine sa-i urmezi pentru a reusi:
- Analizeaza-te. Intreaba-te: „de ce fac asta?. De exemplu, o persoana (melo)dramatica, in pragul unei crize, poate sa se detaseze si sa se gandeasca „Fac asta pentru ca simt nevoia sa fiu importanta si iubita'.
- Schimba perspectiva. Incearca sa vezi lucrurile si din punctul altora de vedere. OK, vrei sa fii iubita, dar si ei au dreptul sa se uite la televizor ori sa citeasca ziarul…
- Disciplineaza-te. Nu este rational din partea ta sa iti impui comportamentul asupra altei persoane. Controleaza-ti iesirile sau redirectioneaza-ti energia intr-un alt sens. Vrei sa te simti importanta si iubita? Aminteste-ti de un moment in care te-ai simtit astfel; telefoneaza unui prieten foarte bun sau fa ceva care iti place si vei reusi sa-ti controlezi pornirile nesabuite.
Pastreaza masura!
Daca esti o persoana suspicioasa, timida, meticuloasa, ai o parere buna despre propria persoana sau te atasezi de cei din jur, nu trebuie sa-ti faci probleme. Atata timp cat nu exagerezi cu aceste comportamente, te incadrezi in limitele normalului.
Test de normalitate
Raspunde la intrebarile de mai jos si vei afla cat esti de normala. Fiecare varianta bifata echivaleaza cu un punct.
1. Suspiciune
a. Oamenii vor mereu ceva de la mine.
b. Daca partenerul meu intarzie putin, inseamna ca este cu alta femeie.
c. Citesc uneori corespondenta altora.
d. Pastrez toate bonurile si chitantele – nu poti sa fii niciodata suficient de prevazator.
SCOR:
0-2 Esti cat se poate de normala!
3-4 Esti cam suspicioasa, lucru care te face o buna observatoare si o persoana meticuloasa. Te simti perfect in situatiile care cer precautie si atentie. Partenerul ideal este previzibil si loial. Poti deveni paranoica in situatii neprevazute.
2. Melodrama
a. Nu ies din casa fara sa fiu machiata.
b. Daca intru intr-o camera si nu ma observa nimeni, ma enervez.
c. Oamenii demodati sunt plictisitori.
d. Sentimentele mi se citesc tot timpul pe fata.
SCOR:
0-2 Esti cat se poate de normala!
3-4 Ai un pic de dramatism in comportament, exact cat sa-ti dea eleganta si sarm. Iti place anturajul frivol si esti un lider innascut. Partenerul ideal e puternic si suficient de flexibil pentru a te struni si a-ti da libertate, atunci cand trebuie. Daca te lovesti de un refuz, iti pierzi increderea si poti cadea usor in comportamente autodistructive.
3. Narcisism
a. Prietenii mei sunt importanti, captivanti sau neobisnuiti.
b. Ma enerveaza cand cineva imi cere ajutorul
c. Ma supar cand cineva nu vede cat sunt de abila intr-un domeniu.
d. Critica ma infurie.
SCOR:
0-2 Esti cat se poate de normala!
3-4 Ai o trasatura narcisista, care te face sigura pe tine. Ai calitati de lider si excelezi in situatii in care oamenii au nevoie de tine. Partenerul ideal te priveste ca pe o regina, dar trebuie sa faca fata momentelor tale de egoism. Devii aroganta daca cei din jur nu te refuza, suficient de des.
4. Dependenta
a. Partenerul meu este lumea mea.
b. Nu-mi asum responsabilitatea lucrurilor importante in viata.
c. Nu-mi place sa fiu singura.
d. Devin agitata cand cineva ma roaga sa-mi exprim parerea personala.
SCOR:
0-2 Esti cat se poate de normala!
3-4 Ai un soi de dependenta, care te transforma intr-un partener iubitor si loial. Te simti bine intr-un ambient sigur si in acelasi loc de munca, timp de ani de zile, mai ales atunci cand ai un statut „invizibil, ca parte din echipa. Iti este greu sa-ti asumi o mare responsabilitate.
5. Obsesie
a. Nu pot sa rezist fara liste.
b. Casa mea este curata luna.
c. Colectia mea de CD-uri sau cartile sunt asezate in ordine alfabetica.
d. Nu pot sa-i suport pe cei nepunctuali sau dezorganizati.
SCOR:
0-2 Esti cat se poate de normala!
3-4 Ai o trasatura obsesiva, care te face meticuloasa si responsabila. Ca partener, ai nevoie de cineva loial si iubitor, dar sensibil la nevoia ta de ordine. Daca partenerul, prietenii sau copiii sunt murdari, dezordonati sau intarzie, vei reactiona prin impunerea unor reguli si mai stricte.
6. Evitare
a. Ideea de a vorbi in fata unui grup de oameni ma ingrozeste.
b. Prefer sa fiu singura.
c. Oamenii emotivi ma deranjeaza.
d. Nu fac nimic sub impulsul momentului.
SCOR:
0-2 Esti cat se poate de normala!
3-4 Esti maestra tehnicilor de evitare, ceea ce te face singuratica, dar de incredere. Te simti bine in cadrul unei structuri: un job cu aceeasi rutina si un minim de experiente noi. Ai nevoie de un partener care iti respecta nevoia de spatiu si ordine. Orice schimbare majora te nelinisteste.
Loredana Banica; foto: arhiva Edipresse.