Cu fiecare 1 iunie care trece devenim, parcă, și mai nostalgici față de anii copilăriei. Ne amintim de jocuri, de prieteni, de primele iubiri… De data asta vreau să te invit la o călătorie printre cărțile copilăriei tale. Ți le mai amintești?
Lumea poveștilor găsite în bibliotecile părinților sau bunicilor a fost fascinantă. Erau, practic, „gadgeturile' acelor vremuri: vedeai o copertă, îți atrăgea atenția și te pierdeai printre rândurile și paginile ei. Colecțiile „Biblioteca pentru toți' sau „Biblioteca pentru toți copiii', unde se regăseau cei mai cunoscuți scriitori și operele lor, umpleau bibliotecile sufrageriilor. Volumele de Alexandre Dumas sau Jules Verne erau de căpătâi. Ca să nu mai vorbim despre Cireșarii lui Constantin Chiriță sau La Medeleni, de Ionel Teodoreanu.
Îți mai amintești de cărțile în format mare, cu desene atât de sugestive, încât îți pierdeai ore bune uitându-te la ele? Așa era Heidi, fetița munților, de Johanna Spiry. Apoi, povestea faimosului urs, Fram, ursul polar, de Cezar Petrescu, Aventurile lui Tom Sawyer și Huckleberry Finn, de Mark Twain, sau Coliba unchiului Tom, de Harriet Beecher Stowe. Și acum, cărțile au puterea de a ne teleporta, pur și simplu, în alte timpuri, alte locuri. Ne vrăjesc, ne fac să ne gândim la propriile experiențe, să ne minunăm de-ale altora. Însă universul copilăriei de acum s-a mai schimbat, iar cărțile s-au adaptat. În cărți se vorbește mai clar despre teme legate de incluziune socială, de bully-ing, de bune maniere și evitarea conflictelor. Dialogurile personajelor sunt altfel construite. Mai clare, mai directe, cu multă acțiune și suspans. Iar eroii poartă tot felul de costume și insigne, care de care mai strălucitoare.
Ți-am pregătit o galerie foto cu câteva dintre copertele anilor trecuți. Care era preferata ta? Cu ce ai completa lista?
Citește și: Cum mai arată Brandon, actorul din „Beverly Hills 90210'
Foto: Shutterstock, www.anticariat-unu.ro