Cartea care vorbeste

Cartea care vorbeste

Audiobook-urile sunt alternativa moderna a cartii. Ne usureaza accesul la cultura, transformandu-ne din cititori, in ascultatori; ele nu resping literatura, pagina scrisa, ci doar o imping intr-un plan secund, oferind o solutie la lipsa acuta de timp dedicat lecturii.

Piata cartii vorbite a fost impusa si in Romania de „moda“ din Occident, unde inregistreaza vanzari bune de multa vreme.

De prins, a prins in principal datorita economiei. Intr-o oarecare masura cea financiara, cu siguranta cea de spatiu, dar mai ales economia de timp pe care o aduce iubitorului de literatura care si-ar dori o carte buna pentru sine sau una educativa pentru copilul lui.

Contactul cu audiobook-ul este comod si mult mai direct, in nota ultramodernista a iPod-urilor agatate de ureche si a vocii autorului sau a unui actor celebru care te insoteste in masina, in orele petrecute in trafic.

Vazuta de un ochi neavizat, „bucataria“ interna a aparitiei unui astfel de audiobook, drumul acestuia de la biroul editorului pana in standurile din librarii, nu pare un lucru prea complicat.

La urma urmei este vorba doar despre un CD, o inregistrare a unei persoane in timp ce citeste o carte. In realitate insa, in spatele invelitorii din plastic sta migala multor oameni: redactori, graficieni, editori, autori, regizori, tehnicieni, actori, sunetisti, se ascund saptamani si luni de munca incordata.

Cd-uri de colectie
Primul nostru ghid in lumea fascinanta a cartilor pe CD a fost Mihaela Coman, directorul general al Humanitas Multimedia, prima editura din Romania care, in 2004, a avut curajul sa investeasca in cartea vorbita si care pare ca s-a instalat confortabil in fotoliul de lider incontestabil pe piata „editurilor digitale“, cu cele peste 100 de titluri lansate pana acum.

„Este un curaj, fara indoiala, pentru ca, la noi, audiobook-ul este inca intr-o zona de nisa in comparatie cu multe dintre tarile occidentale sau cu Statele Unite, unde mai mult de sapte la suta din piata cartii este ocupata de cartea vorbita.

Noi am introdus pe piata audiobook-ul ca raspuns la o necesitate de consum a cititorilor, dar el nu este neaparat o alternativa la carte. Este o altfel de carte, sunt titluri din portofoliul Humanitas citite de mari personalitati.

Deocamdata, in ciuda unor avantaje clare ale acestora, audiobook-urile sunt cautate doar de catre colectionari, de pasionatii de rafinamente literare, care vor sa adauge valorii textului si rostirea autorului, in original, sau voci ale marilor actori, ale personalitatilor din domeniul culturii“, spune Mihaela Coman si enumera cateva dintre titlurile de mare succes pe care le-a lansat impreuna cu echipa ei.

De la „Scurta istorie a romanilor“ citita de Neagu Djuvara, la „regalul“ gastronomic al lui Pastorel Teodoreanu, „betseller-ul“ „Craii de Curtea-Veche“, in rostirea profunda a lui Andrei Plesu, „Contrabasul“ (din „Colectia de teatru“), citita de Radu Beligan, care este a suta carte vorbita a editurii, ori la cel mai bine vandut audiobook, „Time Management“, de la TMI, citit de cel mai bun trainer al anului trecut, CD aparut in colectia „Self Help“. Tirajul acestuia s-a epuizat in prima luna dupa lansare si a fost deja reeditat.

Vocea adauga valoare
Mihaela spune ca succesul unui audiobook tine de multi factori. „Trebuie sa ai fler, dar trebuie sa ai si o mare sansa. Fler atunci cand alegi titlul (la noi, din 20 de propuneri de titluri, 19 cad), tipul de lectura (daca textul se potriveste pentru o lectura alba sau pentru una cu zgomot de fond) si, mai ales, atunci cand alegi lectorul, care poate fi chiar autorul, poate fi o personalitate ca Andrei Plesu sau poate fi un mare actor (cum au fost Florian Pittis, Adrian Pintea), o voce care sa se plieze perfect pe litera textului, o alegere importanta, deoarece, indiscutabil, vocea este cea care adauga valoare audiobook-ului“.

Drumul cartilor vorbite catre standuri trece pe la alte doua edituri autoare de audiobook-uri, Curtea Veche si Adevarul Holding, dupa care ajung in „laboratorul“ de creatie al „cartilor care vorbesc“, in studiourile de inregistrari.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse