Care este poziția corectă la calculator

La cât de multe ore petrecem lucrând la calculator, nici nu e de mirare că la finalul zilei ne plângem de dureri de spate. Dar ce trebuie să faci pentru a-ți menține poziția corectă la birou?

De obicei, stam in cele mai gresite pozitii cand lucram la un laptop

Durerile de spate nu sunt singurele consecințe nedorite ale statului la calculator. Ochii încercănați, durerile de genunchi, accentuarea ridurilor
sunt, și ele, semne ale faptului că este momentul să ne dozăm mai bine (și corect) timpul petrecut în fața calculatorului sau cu laptopul în brațe.

Află mai multe despre Ce se întâmplă când stai prea mult la calculator? 

Persoanele tinere, cu dureri de spate

Doctorul Iulia Belc, medic primar recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, a constatat că patologia de calculator – care poate varia de la spondiloză la hernie de disc – este din ce în ce mai întâlnită la persoane tot mai tinere care, din cauza locurilor de muncă sunt nevoite să stea timp îndelungat, uneori mai mult de opt-nouă ore, în fața unui computer, plângându-se de dureri de spate.

Ce trebuie să eviți?

Nu sta cu trunchiul întors, rotat, sau la distanță mult prea mare față de ecran. 'Aceste lucruri provoacă proiecția anterioară a cefei, adică ne determină să aplecăm capul înainte, curbând exagerat coloana cervicală. De asemenea, dacă scaunul nu are brațe și cotul nu are pe ce să se sprijine, iar tastatura nu este în continuarea mâinii pot să apară dureri la nivelul coatelor, al umerilor sau al pumnilor', explică specialista.

Poziția corectă la birou înseamnă…

  • Alege un scaun cu spătar înalt și drept, precum și brațe poziționate la nivelul de înălțime al tastaturii.
  • Distanța dintre corp și monitor trebuie să fie la nivelul unei lungimi de braț.
  • Sprijină picioarele pe o treaptă/cutie/un teanc de topuri de hârtie, care să le țină mai sus de nivelul solului.
  • Pauzele la interval de 45-50 de minute sunt foarte importante. Însă nu pentru a ieși la aer și a ne așeza pe o bancă, ci pentru a face câțiva pași sau, dacă spațiul ne permite, câteva mișcări de întindere, eficiente pentru coloana cervicală și lombară.
  • Asociază aceste reguli cu sport sau câteva ore de mișcare sau măcar cu câteva minute zilnice de plimbări.

Cătălina Chiricheș
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii