Care este localitatea din România unde toate femeile sunt însărcinate

Care este localitatea din România unde toate femeile sunt însărcinate

Problema natalității a fost mereu una destul de controversată în România. Frecvența anormală a sarcinilor la fetele minore a devenit, în timp, un adevărat fenomen social, conform unui raport european. Media de vârstă la care femeile românce rămân însărcinate este de 26 de ani, iar cea europeană este de 29 de ani. Această cifră este de fapt trasă în jos de numărul mare al mamelor minore, care este în creștere.

Nu mulți știu că există un sat din județul Iași în care toate femeile cu vârste cuprinse între 13 şi 45 de ani au rămas însărcinate chiar în același an. Un exemplu în acest sens este Maria Anghel, care  era elevă la liceul din comuna Crucea, din judeţul Iaşi, când a rămas însărcinată. Avea doar 17 ani când a născut primul său copil.

„Doi copii. Ne descurcăm bine. Nu a fost greu pentru că m-au ajutat părinții, m-a ajutat sora mea. Până am născut am mers la școală', a spus tânăra, pentru digi24.ro.

Ea nu este nu este singura tânără care a devenit mamă înainte de a împlini 18 ani. În anul 2015, în România 676 de tinere cu vârsta sub 15 ani au născut şi aproape 19.000 de tinere cu vârsta între 15 şi 19 ani, au devenit mame, a spus activista feministă și directoarea Centrului Filia, Andreea Braga, pentru sursa citată.

Comuna Crucea este localitatea unde toate femeile sunt însărcinate

În localitatea Crucea s-a întâmplat un fenomen pe care nimeni nu și l-ar fi imaginat și anume toate femeile au rămas gravide în acelaşi an. În această comună sunt acum atât de mulţi copii, încât nu au mai avut loc la grădiniţa din sat.

„Noi avem în jur de 450 de copii care nu sunt cuprinși la grădiniță. Este marea problemă, a spațiului. Majoritatea copiilor de aici încep să migreze spre comuna Lungani. La noi, natalitatea este în creștere în fiecare an', a explicat mediatorul școlar Ionuț Anghel.

Chiar dacă de-a lungul timpului s-au făcut tot felul de campanii de informare, se pare că acestea nu au avut niciun efect. Tradiția de a deveni mamă tânără e foarte puternică în această comunitate.

„Este încetățenit obiceiul să se căsătorească de la vârste fragede de la 13 – 14 ani, ca până la 20 de ani fiecare familie să aibă cinci, șase copii', a spus primarul comunei, Gheorghe Pricopie.

Studiile arată că femeile din România sunt printre cele mai tinere mame din Europa, conform unui raport Eurostat. Media de vârstă a primei nașteri la noi este de 26,3 ani, în timp ce media europeană este de 28,9 ani.

Cristina Florentina este din Pitești, are 26 de ani. Ea a născut un băiețel la cea mai veche maternitate din București. Tânăra susține că vârsta nu prea mai contează atunci când îți dorești să devii mamă.

„O vârstă potrivită nu cred că există niciodată. Viața te învață pe parcurs, nu cred că există un moment exact când trebuie făcut un copil', a spus femeia.

Ce spun medicii despre acest fenomen al mamelor foarte tinere

Cu toate acestea, este important de menționat și faptul că există destul de multe tinere care au parte de sarcini cu complicații.

„Cele cu vârsta mai tânără sunt transferate din provincie, fie din cauza unei afecțiuni obstreticale, sau pentru îngrijiri neonatale', a spus medicul Gică Nicolae.

„Impresia la spitalul nostru este că multe femei tinere nasc și nașterea începe să fie percepută de la o vârstă din ce în ce mai tânără', a adăugat și managerul Spitalului Filantropia.

Se pare că pentru acest femomen, medicii au și o explicație.

„Am putea face o comparaţie între România şi Belgia. În Belgia, mamele aveau o vârstă omogenă din mediul rural, comparativ cu cel din metropole sau marile oraşe. Diferenţa dintre rural şi urban este mult mai mică comparativ cu ţara noastră', a spus medicul Gică Nicolae.

Specialiștii susțin că o soluție bună ar fi chiar introducerea eduției sexuale în școli.

„Sunt date alarmante, e nevoie de campanie de informare despre cum poţi să rămâi însărcinată şi cum te poţi proteja, dar şi introducerea educaţiei sexuale în școli', a mai spus activista feministă Andreea Braga.

Cu toate că acestea, la noi în țară rata natalității este mult mai mică comparativ cu restul Europei. România are un spor negativ de -10,4 la sută.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Care este mai mare greşeală a femeii în relaţia cu bărbatul? Explicația uluitoare a Părintelui Constantin Necula

Cum îți dai seama dacă intenţionează să te părăsească, în funcţie de zodia lui

Cum te eliberezi de relațiile toxice de cuplu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri