Care este adevărata cauză a morții lui Mihai Eminescu? Subiectul care a născut nenumărate controverse de-a lungul timpului

Mihai Eminescu face parte din categoria poeților reprezentativi ai României și datorită creațiilor sale de geniu, acesta este considerat cel mai important poet al literaturii românești. Stilul său a impresionat și continuă să o facă, “Luceafărul poeziei româneşti” fiind un adevărat simbol.

Mulți cunosc opera lui Mihai Eminescu și îi citesc poeziile aproape pe nerăsuflate, însă puțini cunosc detaliile legate de viața omului care a reușit să își pună amprenta asupra poeziei. Viața acestuia s-a terminat brusc, la doar 39 de ani, iar subiectul morții poetului a născut nenumărate constroverse de-a lungul timpului.

Care este adevărata cauză a morții lui Mihai Eminescu?

Pe 15 iunie 1889, adică în urmă cu 129 de ani, presa vremii anunța dispariția fulgerătoare a celui mare mare poet al României, Mihai Eminescu. La doar 39 de ani, poetul s-a stins, dar cauza morții sale nu a fost determinată cu exactitate.

Se pare că problemele de sănătate ale poetului au început cu mult timp înainte, la vârsta de 25 de ani. Mai exact, acesta a fost diagnosticat cu o tulburare psihică gravă, numită sindrom maniaco-depresiv. Boala mai este cunoscută și sub denumirea de tulburare afectivă bipolară. Dacă în anumite situații simptomele erau aproape inexistente, existau și momente în care starea poetului se înrăutățea vizibil. Cu toate acestea, boala de care suferea nu i-a afectat capacitatea de creație. Având în vedere condițiile medicale ale acelei perioade, specialiștii care au studiat cauza morții lui Mihai Eminescu au ajuns la concluzia că acesta nu a primit tratamentul adecvat, lucru care i-a înrăutățit și mai mult starea de sănătate, potrivit historia.ro.

O altă teorie vorbește despre faptul că marele poet ar fi fost asasinat. Se crede că acestuia i-au fost administrate injecții cu mercur în timp ce se afla în sanatoriul doctorului Alexandru Șuțu. Diverse teorii susțin că Mihai Eminescu ar fi deranjat prin intermediul intervențiilor sale în ziarul “Timpul”, motiv pentru care ar fi fost urmărit de serviciile de informații ale Austro-Ungariei, conform ro.wikipedia.org. O altă ipoteză legată de asasinat este cea care explică felul în care Mihai Eminescu ar fi fost omorât de un pacient, în timp ce era internat în sanatoriu, decesul apărând în urma unei lovituri puternice în zona capului și care s-a agravat ulterior.

Un alt diagnostic și cel mai cunoscut dintre toate este cel de sifilis. Aceasta a fost și cauza prin care medicii au motivat decesul prematur al lui Mihai Eminescu. La acea vreme s-a vorbit despre problemele psihice ale lui Mihai Eminescu și care au dus la apariția sifilisului. Totuși, diagnosticul a fost contestat de neuropatologul Ovidiu Vuia, acesta precizând în urma studierii rapoartelor medicale că Mihai Eminescu nu a avut sifilis.

Cu toate că în jurul acestui subiect au luat naștere o mulțime de ipoteze, specialiștii care au studiat ani la rând posibila cauză care a dus la moartea poetului sunt de părere că acesta a fost victima unui caz de malpraxis. Cercetătorii consideră că marele poet ar fi primit un diagnostic greșit și un tratament care doar i-a grăbit moartea, decesul acestuia apărând în urma unui stop cardio-respirator provocat de intoxicaţie cu mercur, potrivit adevarul.ro.

În ciuda nenumăratelor studii realizate de cercetători de seamă, adevărată cauză a morții lui Mihai Eminescu nu a putut fi determinată cu exactitate. Fiecare ipoteză în parte este susținută sau contestată de diferite persoane, lucru care face ca moartea marelui poet să fie în continuare un mister greu de rezolvat.

Vezi cele mai frumoase poezii de Mihai Eminescu!

Foto: libertatea.ro

Citește și:

Cum arată astăzi actorii din Caracatița', serialul care i-a ținut cu sufletul la gură pe români

Cine sunt actorii care au dat viață personajului James Bond 007, de-a lungul timpului?

Agentul Cooper din Twin Peaks, după 25 de ani

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Timp Liber