Când trecem la ora de iarnă 2023? Vom dormi mai mult sau mai puțin?
Ultima duminică a lunii octombrie a fiecărui an reprezintă ziua când are loc trecerea la ora de iarnă. Anul acesta se va întâmpla în noaptea de 28 spre 29 octombrie, astfel că ora 4 devine ora 3. În Europa, ora de iarnă este considerată ora normală. Când trecem la ora de iarnă 2023?
Când trecem la ora de iarnă 2023
Ziua de 29 octombrie 2023 va avea 25 de ore. Ca o regulă generală: trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend din luna martie, în timp ce trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie.
De obicei, la nivelul organismului se resimte această modificare și corpul are nevoie de câteva zile pentru a se obișnui. Specialiștii spun că trecerea la ora de iarnă este mai ușoară decât cea la ora de vară.
Schimbarea orei este resimțită cel mai puternic de către copii și bătrâni. Însă medicii au declarat că această modificare poate aduce efecte fizice și psihice și din acest motiv, reprezentanții din Ministerul Sănătății au cerut renunțarea schimbării orei.
Din cauza ritmului biologic dereglat, oamenii pot resimți o oboseală mai intensă, o stare generală proastă și lipsă de concentrare. Cu toate acesta, potrivit meteorologilor de la Meteo & Radar, ora de iarnă este mai potrivită pentru ritmul nostru biologic, întrucât dimineața se face lumină mai devreme, ceea ce ne ajută să ne trezim, iar seara se face întuneric mai devreme, ajutându-ne să dormim.
Ora de iarnă 2023. Cum poți trece mai ușor peste schimbarea fusului orar?
Recomandarea specialiștilor este ca după ce sună alarma de dimineață, timp de câteva minute să rămânem întinși în pat cu ochii deschiși. Câteva exerciții de întindere pe marginea patului și instinctul de a căsca ajută la „startul' circulației sanguine.
O altă modalitate de a trece mai ușor peste această schimbare la ora de iarnă 2023 este să ne asigurăm că în încăpere intră suficientă lumină pentru a stopa formarea melatoninei, hormonul somnului. De asemenea, sursa naturală de vitamina D necesară în aceste vremuri sunt plimbările și mișcarea în aer liber. Aerul proaspăt ajută la oxigenare, activează corpul și înlătură oboseala.
Copiii mici sunt afectați mai ales dacă aceștia au deja o rutină bine stabilită. Pentru a face mai ușor trecerea se poate amâna somnul de seară și de prânz cu un sfert de oră. Același lucru este valabil și pentru orele de masă.
Potrivit capital.ro, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei în Europa începând din 2020, însă din cauza pandemiei de Covid-19 demersul a fost amânat.
Cum să combatem efectele pe care trecerea la ora de iarnă le are asupra organismului nostru