Cadourile de Crăciun – cum faci alegeri ecologice şi de suflet

În ultima vreme, tot mai mulţi oameni se implică în lupta împotriva încălzirii globale. Sunt organizate marşuri pentru mediu, conferinţe, întâlniri la nivel înalt între lideri ai lumii. Crăciunul este una dintre acele perioade din an în care, potrivit specialiştilor, se poluează cel mai mult.

Risipa generală e foarte mare, de la brazii tăiaţi din pădure şi abandonaţi apoi la gunoi, până la decoraţiuni, cadouri, ţinute de sărbătoare şi mâncare neconsumată. Cum faci să împaci tradiţiile şi bucuria Crăciunului cu responsabilitatea ecologică?

Mai puţine cadouri, mai multă personalizare

Atunci când ai o familie mare, lista de cadouri se lungeşte. Nu numai că vei cheltui mai mulţi bani, dar şi planeta va suferi, pentru că, potrivit statisticilor, multe dintre obiectele cumpărate în ultima clipă nu vor fi de folos celui care le primește. Mai mult, unele vor ajunge să fie aruncate sau dăruite altora. Potrivit mai multor sondaje, există câteva categorii de produse cumpărate frecvent pentru cadouri care au mai mari șanse să fie redăruite sau să nu fie folosite deloc.

Parfumurile – pentru că majoritatea oamenilor şi-au dezvoltat propriile gusturi şi sunt fideli unor brand-uri şi arome specifice. Prin urmare, în momentul în care primesc un parfum pe care nu l-ar alege în mod normal, în mod sigur îl vor dărui mai departe. Însă poţi profita de ocazia Crăciunului și de ofertele din magazine pentru a-ți face singură un cadou dacă există un parfum pe care ți-l doreşti de multă vreme.

Lumânări – pentru că nu toată lumea foloseşte un astfel de produs sau poate nu nimereşti aroma preferată. Unii adoră lumânările cu parfum floral, în timp ce alții sunt mai degrabă atrași de note ceva mai sobre.

Săpun şi produse de baie – din acelaşi motiv, anume că fiecare persoană are mărci şi mirosuri pe care le preferă. Însă probabil nu ai da greș cu produse dintr-o gamă de lux sau care au beneficii pentru sănătate.

Cărţi – ce poate fi valoros pentru cineva poate ajunge la gunoi în cazul altuia, pur şi simplu din cauza preferinţelor personale în materie de citit.

Rame foto şi decoraţiuni interioare – sondajele spun că sunt printre cele mai inutile și frecvent redăruite cadouri.

Alte exemple ar fi bijuteriile care nu sunt realizate din metale şi pietre preţioase și hainele. Atunci când nu cunoşti bine gusturile persoanei căreia îi vei dărui aceste lucruri, ele au toate şansele să fie oferite mai departe.

Ce opţiuni ecologice ai? 

Poți alege un cadou de grup, ceva pentru întreaga familie, sau poţi opta pentru tragere la sorți, respectiv să iei cadou unui singur membru al familiei sau prieten. În afară de faptul că vei face o economie substanțială, această opțiune îți va acorda mai mult timp să alegi un cadou personalizat.

Persoanele îndemânatice își pot aloca timp pentru a realiza chiar ele cadouri, cum ar fi o carte de bucate vegane cu rețete scrise de mână, un borcan de fursecuri, dulcețuri sau murături (da, acestea pot fi cadou de Crăciun!), un balsam de buze bio, o cutie de bijuterii, o piesă vestimentară etc.

Pune accentul pe cadouri utile sau durabile

Chiar dacă există riscul să elimini din factorul surpriză, întreabă persoanele cărora vrei să le faci cadouri dacă au nevoie de anumite lucruri sau dacă pot face o listă de dorințe. Acest gest este potrivit mai ales în cazul celor apropiați, membri ai familiei sau prieteni foarte buni. Poate au decis să adopte un stil de viață mai sănătos și își doresc un blender pentru smoothie-uri, poate au nevoie de lucruri care țin de o pasiune a lor, precum grădinăritul, realizarea de machete sau sportul.

Jucăriile

Anual, zeci de milioane de jucării (cele mai multe fabricate în Asia și nu de cea mai bună calitate) sunt dăruite copiilor, potrivit Le Figaro. De cele mai multe ori, mai ales în cazul celor mici, acestea vor fi folosite extrem de puțin, apoi uitate într-un colţ. Pentru a limita risipa și a nu contribui la creșterea cantității de deșeuri, poți opta pentru jucării cumpărate la mâna a doua. Pe rețelele de socializare online și pe site-urile specializate se găsesc numeroase astfel de opțiuni.

Oferă timp

Timpul este un cadou nebănuit de important pentru foarte mulți oameni. Se pot oferi weekend-uri la casa de la țară, o seară de babysitting, o după-amiază de bricolaj sau dedicată reparațiilor prin casă, o ieșire la teatru sau la un concert etc.

Pentru a ambala cadourile, reutilizează hârtia și pungile de la darurile primite anterior. Poți folosi și hârtie de ziar sau o țesătură pe care o ai în casă, după modelul furoshiki atât de popular la japonezi. Poți prelua de la britanici ideea de șosetă uriașă sau să folosești cutii ori borcane din sticlă ce pot fi reutilizate sau reciclate.

Material realizat cu sprijinul sephora.ro

Sursa foto: Pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse