Obiectele mici pot pune în primejdie sănătatea copiilor mici. Medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu', din București, atrage atenția asupra periculoaselor bateriile mici alcaline tip nasture – button batteries.
Pe pagina sa de socializare, Spitalul Virtual pentru Copii, conf. prof. dr. Mihai Craiu a vorbit despre un subiect sensibil pentru părinți și copii deopotrivă: incidentele legate de ingerarea obiectelor de dimensiuni mici sunt frecvente. Însă medicul vorbește despre o categorie specială de astfel de obiecte: bateriile alcaline de dimensiuni mici, de formă rotundă.
Specialistul explică:
„Aceasta este o baterie alcalină mică, în formă de nasture, fixată într-un dispozitiv de prindere. Se mai numesc și “button battery”, în limba engleză. Peste 3.000 de astfel de baterii sunt înghițite accidental, în SUA, conform cu datele American Poison Control Center. (…)
În lume au fost descrise 59 decese, ca urmare a ingestiei de button batteries, în ultimele decenii. De aceea trebuie să știm că dimensiunea mică nu le face “nevinovate”, iar întârzierea adresării la medic poate aduce efecte extrem de grave.'
Astfel de baterii pot cauza și arsuri chimice, de aceea atitudinea părinților trebuie să fie calmă și fermă totodată:
„Bateriile alcaline cu diametru mai mare de 12 mm pot rămâne blocate în gât sau în esofag. Și se lipesc de mucoasa esofagului, producând o arsură chimică, prin efect alcalin, extrem de repede. Până in 2 ore poate să apară arsura! Nu doar acizii sau lichidele fierbinți produc arsuri. Și substanțele alcaline pot să ardă. Întrebați bunicii despre arsurile cu sodă caustică…'
Citește și: Un test simplu poate prezice riscurile unui atac de cord
Foto: Spitalul Virtual pentru Copii