Bateriile mici alcaline și pericolul înghițirii acestora

Obiectele mici pot pune în primejdie sănătatea copiilor mici. Medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu', din București, atrage atenția asupra periculoaselor bateriile mici alcaline tip nasture – button batteries.

Pe pagina sa de socializare, Spitalul Virtual pentru Copii, conf. prof. dr. Mihai Craiu a vorbit despre un subiect sensibil pentru părinți și copii deopotrivă: incidentele legate de ingerarea obiectelor de dimensiuni mici sunt frecvente. Însă medicul vorbește despre o categorie specială de astfel de obiecte: bateriile alcaline de dimensiuni mici, de formă rotundă.

Specialistul explică:

„Aceasta este o baterie alcalină mică, în formă de nasture, fixată într-un dispozitiv de prindere. Se mai numesc și “button battery”, în limba engleză. Peste 3.000 de astfel de baterii sunt înghițite accidental, în SUA, conform cu datele American Poison Control Center. (…)

În lume au fost descrise 59 decese, ca urmare a ingestiei de button batteries, în ultimele decenii. De aceea trebuie să știm că dimensiunea mică nu le face “nevinovate”, iar întârzierea adresării la medic poate aduce efecte extrem de grave.'

Dr. Mihai Craiu: „Bateriile mici alcaline pot rămâne blocate în gât'

Astfel de baterii pot cauza și arsuri chimice, de aceea atitudinea părinților trebuie să fie calmă și fermă totodată:

„Bateriile alcaline cu diametru mai mare de 12 mm pot rămâne blocate în gât sau în esofag. Și se lipesc de mucoasa esofagului, producând o arsură chimică, prin efect alcalin, extrem de repede. Până in 2 ore poate să apară arsura! Nu doar acizii sau lichidele fierbinți produc arsuri. Și substanțele alcaline pot să ardă. Întrebați bunicii despre arsurile cu sodă caustică…'

  • Trebuie dată câte o linguriță de miere, la fiecare 5 minute, până ajungeți la spital. Cât persistă sindromul esofagian (n.r. – senzația de jenă la înghițire) și sunteți pe drum spre spital dați unui preșcolar sau copil mai mare miere, ca să facilitați alunecarea bateriei către stomac. Odată ajunsă în stomac bateria, riscul scade mult, deoarece alcalinitatea polului negativ al bateriei va fi compensată de aciditatea gastrică. Apoi aceasta se va elimina, de obicei, singură, daca este mică, sub 20 mm.
  • Nu forțați vărsăturile și nu pierdeți vremea. Timpul este vital în cazurile în care bateriile sunt inclavate în esofag sau în gât.
  • Dacă pacientul respiră dificil sau are stridor intens, bateria ar putea fi localizată undeva unde blochează și căile respiratorii. Sunați imediat la 112! În principiu, acțiunea se bazează pe vârsta copilului, pe mărimea bateriei și pe severitatea simptomelor.

Citește și: Un test simplu poate prezice riscurile unui atac de cord

Foto: Spitalul Virtual pentru Copii

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate