BAC Română 2019. Astăzi are loc Examenul Oral la Limba Română

BAC Română 2019

BAC Română 2019. Pe 3 iunie începe prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2019. Prima probă este cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).

BAC Română 2019. Probele orale

Anul acesta, probele de competențe de la BAC 2019 nu s-au mai dat în iarnă, ca în 2018, ci s-a revenit la sistemul vechi. Proba A se va desfășura pe parcursul a două zile, pe 3 și 4 iunie. Pe 5-6 iunie urmează proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.

Bacul continuă cu evaluarea competenţelor digitale (proba D), în perioada 7, 10 şi 11 iunie. Pe 12-13 iunie, elevii vor susține proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile pe 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.

Ca sa folosesti corect limba romana, vezi cum este corect, voiam sau vroiam!

BAC Română 2019. Probele scrise

Prima probă scrisă este cea la Limba si literatura română (Ea)) și se va desfășura pe 1 iulie. Proba la Limba si literatura maternă (Eb)) este programată pe 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului (Ec)), pe 3 iulie. Ultima probă scrisă este cea la alegere (a profilului şi specializării – proba Ed) se va desfăşura în data de 4 iulie.

BAC Română 2019. Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor

Primele rezultate la BAC 2019 vor fi afișate pe 8 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 12:00 – 16:00. Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 13 iulie.

BAC Română 2019. Cum se desfăşoară proba orală la BAC 2019 Română

La proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, precum şi la proba orală din cadrul probei C, de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, elevii intră în sala de examen în ordinea afişată, după alfabet și respectându-se ora afișată pentru fiecare grupă.

Candidații trebuie să aibă documentul de identitate asupra lor. Aceștia nu au voie să intre în sală cu niciun fel de material ajutător: manuale, dicţionare, notiţe etc., cu niciun mijloc electronic de calcul și nici cu telefonul mobil.

Elevul va extrage un bilet și va primi o ciorna ștampilată. Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecare candidat va avea la dispoziție 15 minute. Pentru susținerea răspunsurilor în fața comisiei, fiecare candidat va avea la dispoziție 10-15 minute.

După susţinerea probei, candidatul predă ciorna semnată şi biletul de examen.

BAC Română 2019. Subiecte la proba orală pentru limba și literatura română

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale. Gradul de comokexitate a acestora va permite tratarea lor în maximum 15 minute.

La primul subiect, se va cere citirea textului și rezolvarea unor cerințe legate de conținutul lui, care fac referire la stil, idei, mijloace artistice. La punctul al doilea, elevul va trebui să-și argumenteze o opinie în legătură cu o  anumită temă.

Modele de subiecte pentru evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba română, la limba maternă, dar și la limbile străine pot fi consultate aici.

Citeste si

De ce le e frică elevilor de examene – Cum să descurajăm anxietatea de performanță

Alimentația copilului stresat de examene! Sfaturi prețioase de la un medic specialist

Cum ne îmbrăcăm la examene

Sursa foto: libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Educatie