Dependența de internet la copii: nu mănâncă și nu dorm de dragul de a fi on line

Avem noi date despre dependența de internet la copii. Aproape o treime (31%) dintre copiii români cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au ales să stea pe internet decât cu familia, prietenii sau făcând lucruri pentru școală. 28% dintre copii au declarat că au încercat să lasă internetul deoparte, dar nu au reușit, arată cel mai recent studiu realizat de Salvați Copiii, în cadrul proiectului Ora de Net.

Referindu-se la timpul petrecut pe Internet, 40% dintre copii spun că se întâmplă foarte des sau destul de des să navigheze fără un scop anume, 23% că nu s-au simțit în largul lor atunci când nu au avut acces la Internet, iar aproape 13% dintre copii afirmă că s-a întâmplat cu o frecvență ridicată să nu mănânce sau să nu doarmă pentru a fi online.

Dependența de Internet poate avea efecte negative asupra stării emoţionale a copiilor şi asupra performanţelor lor sociale şi şcolare, cei care petrec peste șase ore online fiind semnificativ mai nemulțumiți de relația cu părinții, prietenii și profesorii și mai puțin optimiști cu privire la viitor.

Efectele nocive, pe care timpul petrecut necontrolat pe internet il are asupra dezvoltării emoționale și cognitive a copiilor, sunt de necontestat. Problemele cu somnul, dificultăţile de comunicare, anxietatea sau depresia sunt doar câteva dintre simptomele dependenţei de internet, dar lor li se alătură prezenţa unor semne de insatisfacţie în timpul activităţilor offline, cum ar fi plictiseala sau iritabilitatea. La toate acestea părinții trebuie să fie foarte atenți și să intervină conform sfaturilor primite de la specialiști', a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizația Salvați Copiii.

Foto: Shutterstock

Citește și:

3 expresii care îi fac rău copilului. Nu ar trebui să le folosești în prezența lui!

Înscriere Bac 2019. Calendarul examenului național de Bacalaureat 2019

EXCLUSIV AVANTAJE O fetiță de clasa a IV-a a creat un manual pentru copiii cu cerințe speciale

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie