Avertizare ANPC: Nu cumpărați ouă vândute pe marginea drumului!

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) atrage atenția în perioada sărbătorilor asupra produselor care se comercializează ilegal.

Reprezentanții ANPC trag un semnal de alarmă asupra produselor care pot pune în pericol sănătatea oamenilor, în perioada sărbătorilor. Este vorba despre ouăle vândute la marginea drumului și carnea de miel ținută în portbagaje care au avantajul unor prețuri mai scăzute.

Paul Anghel, director general al ANPC, explică pe pagina sa de Facebook faptul că aceste produse, în mod special, trebuie achiziționate din locuri special amenajate și autorizate, având ștampila de control sanitar-veterinar.

„Perioada premergătoare sărbătorii pascale reprezintă un moment de vârf pentru activitățile comerciale, astfel că echipele de comisari ai ANPC desfășoară acțiuni de control, în toată țara, privind modul de comercializare a produselor specifice acestei perioade. Sunt verificate produsele alimentare de post, pește și preparate din pește, carne, în special carne de miel, preparate din carne, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine), vopsea de ouă, vin și băuturi alcoolice'.

ANPC: „Atenție și la preț!'

Directorul ANPC a oferit și câteva explicații legate de alegerea ouălor.

„Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Evitați cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine; La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș.'

Paul Anghel a enumerat și câteva dintre cele mai frecvente probleme întâmpinate la verificările de rutină ale produselor: ouă fără marcaj al termenului de valabilitate; vopsea de ouă cu data durabilității minimale depășită de 5-7 luni; ciocolată, ciocolată de casă și figurine din ciocolată, atât cu data durabilității minimale depășită, cât și cu abateri de informare referitoare la produsul ciocolată de casă; existenţa unor afișe cu informația „cozonac tradițional', „pască tradițională', fără ca operatorii economici să dețină atestat pentru produse tradiționale.

Foto: ANPC

Citește și: Cel mai original cadou de Florii

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri