Avertismentul experților: Paracetamolul administrat pe termen lung provoacă boli cardiace și accident cerebral

Un studiu sugerează că paracetamolul pe termen lung ar putea crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Medicii ar trebui să se gândească la riscurile și beneficiile pacienților care îl iau pe parcursul mai multor luni, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh.

Aceștia subliniază că administrarea analgezicului pentru dureri de cap și febră este sigură.

Alți experți spun că este nevoie de cercetări pe mai multe persoane, pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a confirma rezultatele. Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri, dar este prescris, de asemenea, pentru a gestiona durerea cronică, în ciuda faptului că nu există prea multe dovezi cu privire la beneficiile sale pe termen lung.

Multe persoane au primit prescripție pentru acest analgezic, însă dacă au și hipertensiune arterială, ar putea fi mai expue riscului de atac de cord și accident vascular cerebral. În timpul studiului, au fost urmăriți 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru hipertensiune arterială.

În cadrul unui studiu randomizat, aceștia au fost rugați să ia 1 g de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni, o doză obișnuită pentru pacienții cu dureri cronice, și apoi pastile fictive sau placebo, timp de alte două săptămâni.

Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale”, a declarat profesorul James Dear, farmacolog clinician la Edinburgh, scrie BBC.

Cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să le administreze pacienților cu dureri cronice o doză cât mai mică de paracetamol și să-i supravegheze îndeaproape pe cei cu tensiune arterială ridicată și cu risc de boli de inimă.

Pe de altă parte, utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră este în regulă.

Paracetamolul pe termen lung, multe necunoscute

Dr. Dipender Gill, conferențiar de farmacologie clinică și terapeutică, la St George’s, Universitatea din Londra, a declarat că studiul, publicat în revista Circulation, a constatat „o creștere mică, dar semnificativă a tensiunii arteriale”, dar că „rămân multe necunoscute”.

„În primul rând, nu este clar dacă creșterea observată a tensiunii arteriale ar fi susținută în cazul utilizării pe termen mai lung a paracetamolului. În al doilea rând, nu se știe cu certitudine dacă orice creștere a tensiunii arteriale atribuibilă utilizării paracetamolului ar duce la un risc crescut de boli cardiovasculare”, a spus el, scrie sursa citată mai sus.

Un studiu american de mare amploare a constatat anterior o legătură între consumul de paracetamol pe termen lung și riscul crescut de atac de cord, dar nu a putut dovedi că una a cauzat-o pe cealaltă.

Echipa de la Edinburgh a declarat că nu a putut explica modul în care paracetamolul ar putea crește tensiunea arterială, dar constatările lor ar trebui să ducă la o revizuire a prescripțiilor de paracetamol pe termen lung.

Anterior, acestea erau considerate mai sigure decât analgezicele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, despre care se crede că pot crește tensiunea arterială la unele persoane.

British Heart Foundation, care a finanțat studiul, a declarat că medicii și pacienții ar trebui să se gândească înainte dacă este nevoie de orice medicament, chiar și de ceva „relativ inofensiv precum paracetamolul”.

Dr. Richard Francis, de la Stroke Association, a declarat că este nevoie de cercetări suplimentare la persoanele cu tensiune arterială normală și sănătoasă, pe o perioadă mai lungă de timp, „pentru a confirma riscurile și beneficiile utilizării paracetamolului pe scară mai largă”.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate