Avertisment pentru viitoarele mămici. Ce greșeală alimentară ar putea dăuna bebelușului?
Viitoarele mămici au fost avertizate să țină cont de dieta lor în timpul sarcinii. Cercetătorii din SUA au descoperit că cele care au consumat „alimente ultraprocesate” sunt mai predispuse să aibă copii obezi.
Acest lucru, au spus experții, a fost realizat indiferent de alți factori de risc legați de stilul de viață pe care aceștia i-ar putea avea.
Alimentele ultraprocesate se referă la mese și gustări precum înghețata, biscuiții, băuturile carbogazoase, chipsurile și chiar supele instant. Scriind în BMJ, experții au analizat datele pentru peste 200.000 de mame și copiii lor.
Participantele au înregistrat ce au mâncat și ce au băut, printr-un chestionar de sănătate, iar copiii au fost, de asemenea, monitorizați. Medicii au analizat, de asemenea, o serie de alți factori cu potențial de influență, despre care se știe că sunt puternic corelați cu obezitatea infantilă.
Printre aceștia s-au numărat greutatea mamei, indicele de masă corporală (IMC), activitatea fizică, fumatul, statutul de viață (cu sau fără partener) și educația partenerului.
De asemenea, a inclus consumul de alimente ultraprocesate, activitatea fizică și timpul de sedentarism al copiilor. În total, 2.471 (12%) de copii au dezvoltat supraponderabilitate sau obezitate în timpul unei perioade medii de urmărire de patru ani.
Rezultatele studiului au arătat că aceste alimente au fost legate de un risc crescut de supraponderabilitate sau obezitate la copii.
Un risc cu 26% mai mare a fost observat în grupul cu cel mai mare consum matern de alimente ultraprocesate.
Consumul ridicat a fost de 12,1 porții pe zi față de grupul cu cel mai mic consum, care a fost de 3,4 porții pe zi.
Cercetătorii au remarcat că acesta este un studiu observațional și că pot exista probleme legate de auto-raportarea alimentelor.
Aceștia au adăugat că setul de date „susține importanța rafinării recomandărilor dietetice și a dezvoltării de programe de îmbunătățire a alimentației pentru femeile de vârstă reproductivă pentru a promova sănătatea urmașilor”.
Potrivit The Sun, dr. Duane Mellor, dietetician înregistrat și cadru didactic superior la Aston Medical School, Aston University, a declarat că studiul nu oferă dovezi de cauzalitate.
„Este, de asemenea, important de remarcat, că aportul alimentar al mamei în alte momente din viața copilului nu a fost inclus în analiză și în niciun moment nu a fost luat în considerare aportul alimentar al celuilalt părinte (doar venitul acestuia).
Cu toate că acest lucru nu schimbă mesajele importante de sănătate publică pentru ca toate familiile să aibă o dietă sănătoasă și variată, bazată pe legume, fructe, leguminoase, semințe și cereale integrale, cu cantități moderate de carne (sau alternative) și produse lactate.
Nu arată mai mult decât o asociere între consumul de alimente ultraprocesate de către mamă în jurul sarcinii și creșterea în greutate a copilului și sunt necesare mai multe detalii despre dieta comună a familiei pentru a vedea dacă este un efect al dietei în timpul perioadei din jurul sarcinii sau al dietei familiei în general, care este cel mai important în ceea ce privește creșterea în greutate și creșterea sănătoasă.”
Foto: 123RF