Au inventat-o și pe asta: aplicația STOPCOVID care te avertizează dacă ai intrat în contact cu un bolnav

Tehnologia ne vine tuturor în ajutor. Francezii lucrează intens pentru a dezvolta aplicația STOPCOVID care te avertizează daca ai intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19. Informația a fost făcută publică de secretarul de stat francez pentru domeniul digital, într-un interviu oferit cotidianului Le Monde.

Specialiștii francezi au denumit proiectul „StopCovid' și lucrează la prototip de câteva zile. Dacă aplicația va fi lansată și, dacă da, când anume, încă nu se știe. Dar încă din acest stadiu în care se află, ea a stârnit mari controverse în spațiul public. Francezii, dincolo de utilitatea pe care o poate avea aplicația, consideră că această măsură ridică mari semne de întrebare asupra folosirii tehnologiei de urmărire în detrimentul libertăților civile ale oamenilor.

Aplicația „StopCovid' este o aplicație prin bluetooth. Principiul ar fi simplu, iar aplicația este instalată voluntar. Când două persoane se întâlnesc pentru o anumită perioadă de timp și la o distanță mică, telefonul mobil al unuia înregistrează referințele celuilalt în istoria sa. Dacă este vorba despre o persoană care a fost depistată pozitiv, toți cei care au luat legătura cu aceasta sunt anunțați în mod automat.

Pentru a-i liniști pe cei care s-au arătat deranjați de „spionajul' care le îngrădește libertățile civile, secretarul de stat francez pentru domeniul digital, a făcut o precizare. El a spus că aplicaţia va folosi doar bluetooth şi nu geolocalizarea. De asemenea, el a mai subliniat și faptul că nu vor fi urmărite în acest fel traseele de deplasare ale utilizatorilor. Datele vor fi anonime şi vor fi şterse după o anumită perioadă. Oficialul a mai anunțat că nu doar Franța dezvoltă o astfel de aplicație, ci și alte state europene, inclusiv Germania.

Utilizarea aplicațiilor mobile pentru a urmări coronavirusul este o problemă sensibilă în Europa. Zeci de organizații non-profit au scris o declarație comună prin care cer guvernelor să respecte drepturile omului. Temerea tuturor este că guvernele ar putea folosi această oportunitate pentru a pune în aplicare măsuri de supraveghere de anvergură care nu se conformează cadrului de reglementare și care vor rămâne în vigoare după criza coronavirusului. Comisia Europeană le-a reamintit guvernelor că ar trebui să ofere garantii solide, deoarece cetățenii UE nu vor avea încredere în aplicațiile de detectare a contactelor dacă nu tratează în mod corespunzător informațiile personale.

Foto > 123rf

Citeste si:

O tânără a murit de Covid în timpul înmormântării mamei sale, moartă tot de…

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse