Atentie, motor: Romania filmeaza!

Desi productiile americane sunt mai usor de promovat, conform CNC, filmele romanesti se bucura de un succes tot mai mare la public. Si, cu fiecare an, numarul premierelor autohtone creste.

Oferta in materie de filme romanesti a anului care tocmai s-a incheiat e suficient de variata incat sa ne raportam la 2006 ca la un an cu rezonanta in cinematografia romaneasca.

Iar daca lucrurile vor merge in continuare cel putin ca pana in prezent, poate ca nu va trece mult pana vom avea o productie autohtona nu doar nominalizata, ci chiar castigatoare a unui Oscar, celebra statueta de peste Ocean.


In memoriam
In noiembrie 2006, in cadrul Festivalului de Film de la Salonic, sectiunea „Balkan Survey” a fost dedicata in intregime regizorului Cristian Nemescu, decedat intr-un accident de masina in luna august a aceluiasi an. California Dreaming – lungmetrajul de debut pe care Nemescu nu a apucat sa il finalizeze – a fost inclus in programul „Balkan Works in Progress”, iar mediu-metrajul sau, Marilena de la P7, a fost prezentat in selectia principala a sectiunii, in compania altor trei filme romanesti: Tertium non datur de Lucian Pintilie, Hartia va fi albastra de Radu Muntean si A fost sau n-a fost? de Corneliu Porumboiu.

Pana atunci insa, Romania se poate mandri cu modul in care este reprezentata la diversele festivaluri ale filmului, fie ele europene, internationale sau nationale.

Spre exemplu, la Festivalul International de Film de la Cannes 2006, Corneliu Porumboiu a obtinut doua distinctii importante: Premiul „Caméra d’Or” si premiul „Label Europa Cinema” pentru Cel mai bun film european, cu pelicula A fost sau n-a fost? , la categoria „Quinzaine des Réalisateurs”.

Dorotheea Petre, interpreta rolului principal din filmul lui Catalin Mitulescu Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, a fost declarata Cea mai buna actrita la sectiunea „Un Certain Regard”. Cele doua pelicule au fost prezentate in premiera in Romania la TIFF Transilvania 2006.

Un alt festival important, la care tara noastra a fost prezenta, este cel al Filmului Est-European, de la Cottbus, care s-a desfasurat in perioada 14-18 noiembrie si care i-a adus lui Radu Muntean Premiul Special pentru Cel mai bun regizor, cu lungmetrajul Hartia va fi albastra. Distinctia, in valoare de 7.500 euro, a fost oferita de Rundfunk Berlin-Brandenburg.

De asemenea, cei trei protagonisti din A fost sau n-a fost? , filmul lui Corneliu Porumboiu – adica Mircea Andreescu, Teodor Corban si Ion Sapdaru – au obtinut Premiul Special pentru o „contributie artistica remarcabila”, in valoare de 5.000 euro.

A fost sau n-a fost? Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii
Filmul lui Corneliu Porumboiu incearca sa rezolve dilema unui orasel linistit din estul Capitalei, legata de implicarea urbei in Revolutia din ’89. Pelicula a castigat, printre multe altele, Premiul „Critics Awards”, la Festivalul Eurasia din Antalia, trofeul Festivalului International de la Copenhaga, „Lebada de aur”, trei premii la TIFF 2006: Cel mai bun film din competitie, Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Romanesc si Premiul publicului. Lungmetrajul s-a numarat si printre cele zece filme nominalizate la Hollywood World Award Beverly Hills 2006. Scenariul filmului i-a fost prezentat cu ceva timp in urma lui Martin Scorsese, care a devenit unul dintre producatorii executivi ai filmului.
Pelicula lui Mitulescu Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii – povestea a doi frati, Eva si Lalalilu, in ultimul an al epocii ceausiste – a fost inclusa pe lista filmelor internationale vizionate de Academia Americana de Film pentru alegerea nominalizarilor la Oscar 2007, la categoria Cel mai bun film strain.

Hartia va fi albastra Si totul era nimic…
Pelicula lui Radu Muntean, despre noaptea de 22-23 decembrie 1989, a primit Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Namur – cel mai mare festival dedicat filmului francofon – si premiul pentru Cea mai buna regie la Festivalul de Film de la Cottbus.
Pelicula Hartia va fi albastra a obtinut inclusiv Marele Premiu la Festivalul de Film de la Berlin „Balkan Black Box”. Lungmetrajul lui Muntean are in palmares si premiul pentru Cel mai bun film la cea de-a doua editie a Festivalului International de film „Eurasia” din Antalia.
In acest film semnat de Cristina Nichitus, actiunea graviteaza in jurul unor subiecte de actualitate: manelisti, averi, fotbal, evenimente mondene, sfintirea de biserici nou construite etc.
Din distributia filmului fac parte: Anca Sigartau, Ovidiu Lipan Tandarica, Catalina Mustata, Magda Catone, Mihai Malaimare, Mihai Constantin, Tora Vasilescu, Vasile Muraru. „Titlul vine de la o fraza a lui A. Macedon, care ar fi zis la un moment dat: ‘Eram totul si totul era nimic’.” Si Cristina Nichitus continua: „Nimic nu conteaza, cu exceptia bucuriei si a fericirii, pe care trebuie sa le traim curat si frumos”.

 

Pacala se intoarce Legaturi bolnavicioase
Lung metrajul Pacala se intoarce, care a avut premiera in Romania in iunie anul trecut, este „perechea” filmului din 1974, in care Sebastian Papaiani a creionat atat de reusit portretul unuia dintre cei mai indragiti eroi romani.
De aceasta data, rolul lui Pacala este interpretat de Denis Stefan, intr-o productie romaneasca a Companiei Nerv Film Mindshare, cu sprijinul CNC, dupa un scenariu cu tenta fina de satira, scris de Geo Saizescu.
Pacala se intoarce este povestea unui tanar care, plictisit de prea mult plimbat prin lume, se hotaraste sa revina acasa, in „tara muma”.
Filmul – realizat intr-o luna si jumatate, in diferite locatii din Bucuresti si satul Pietrosita din Dambovita – reprezinta debutul in lung metraj al regizorului Tudor Giurgiu. Imaginea este semnata de Alex Sterian, unul dintre cei mai apreciati operatori romani la ora actuala, iar de decoruri s-a ocupat Adriana Grand, un scenograf cu o activitate bogata in teatrul romanesc. Scenariul filmului are la baza romanul omonim al scriitoarei Cecilia Stefanescu, care este si co-scenarista, alaturi de Razvan Radulescu.
Legaturi bolnavicioase este un film despre confuzia sentimentala in care traiesc trei tineri.

Delia Bratosin; foto: Mediafax, cinemagia.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse