Atentie, motor: Romania filmeaza!

Atentie, motor: Romania filmeaza!

Desi productiile americane sunt mai usor de promovat, conform CNC, filmele romanesti se bucura de un succes tot mai mare la public. Si, cu fiecare an, numarul premierelor autohtone creste.

Oferta in materie de filme romanesti a anului care tocmai s-a incheiat e suficient de variata incat sa ne raportam la 2006 ca la un an cu rezonanta in cinematografia romaneasca.

Iar daca lucrurile vor merge in continuare cel putin ca pana in prezent, poate ca nu va trece mult pana vom avea o productie autohtona nu doar nominalizata, ci chiar castigatoare a unui Oscar, celebra statueta de peste Ocean.


In memoriam
In noiembrie 2006, in cadrul Festivalului de Film de la Salonic, sectiunea "Balkan Survey" a fost dedicata in intregime regizorului Cristian Nemescu, decedat intr-un accident de masina in luna august a aceluiasi an. California Dreaming – lungmetrajul de debut pe care Nemescu nu a apucat sa il finalizeze – a fost inclus in programul "Balkan Works in Progress", iar mediu-metrajul sau, Marilena de la P7, a fost prezentat in selectia principala a sectiunii, in compania altor trei filme romanesti: Tertium non datur de Lucian Pintilie, Hartia va fi albastra de Radu Muntean si A fost sau n-a fost? de Corneliu Porumboiu.

Pana atunci insa, Romania se poate mandri cu modul in care este reprezentata la diversele festivaluri ale filmului, fie ele europene, internationale sau nationale.

Spre exemplu, la Festivalul International de Film de la Cannes 2006, Corneliu Porumboiu a obtinut doua distinctii importante: Premiul "Caméra d’Or" si premiul "Label Europa Cinema" pentru Cel mai bun film european, cu pelicula A fost sau n-a fost? , la categoria "Quinzaine des Réalisateurs".

Dorotheea Petre, interpreta rolului principal din filmul lui Catalin Mitulescu Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, a fost declarata Cea mai buna actrita la sectiunea "Un Certain Regard". Cele doua pelicule au fost prezentate in premiera in Romania la TIFF Transilvania 2006.

Un alt festival important, la care tara noastra a fost prezenta, este cel al Filmului Est-European, de la Cottbus, care s-a desfasurat in perioada 14-18 noiembrie si care i-a adus lui Radu Muntean Premiul Special pentru Cel mai bun regizor, cu lungmetrajul Hartia va fi albastra. Distinctia, in valoare de 7.500 euro, a fost oferita de Rundfunk Berlin-Brandenburg.

De asemenea, cei trei protagonisti din A fost sau n-a fost? , filmul lui Corneliu Porumboiu – adica Mircea Andreescu, Teodor Corban si Ion Sapdaru – au obtinut Premiul Special pentru o "contributie artistica remarcabila", in valoare de 5.000 euro.

A fost sau n-a fost? Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii
Filmul lui Corneliu Porumboiu incearca sa rezolve dilema unui orasel linistit din estul Capitalei, legata de implicarea urbei in Revolutia din ’89. Pelicula a castigat, printre multe altele, Premiul "Critics Awards", la Festivalul Eurasia din Antalia, trofeul Festivalului International de la Copenhaga, "Lebada de aur", trei premii la TIFF 2006: Cel mai bun film din competitie, Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Romanesc si Premiul publicului. Lungmetrajul s-a numarat si printre cele zece filme nominalizate la Hollywood World Award Beverly Hills 2006. Scenariul filmului i-a fost prezentat cu ceva timp in urma lui Martin Scorsese, care a devenit unul dintre producatorii executivi ai filmului.
Pelicula lui Mitulescu Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii – povestea a doi frati, Eva si Lalalilu, in ultimul an al epocii ceausiste – a fost inclusa pe lista filmelor internationale vizionate de Academia Americana de Film pentru alegerea nominalizarilor la Oscar 2007, la categoria Cel mai bun film strain.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse