Atenție! Căldura excesivă ne afectează comportamentul. Iată cum

Vara aceasta este mai capricioasă ca oricare alta, iar efectele nehotărârii ei ȋncep să ȋși facă simţită prezenţa tot mai intens. Ȋn ultimii ani valurile de căldură repetate sunt nelipsite și numai gȃndul că va trebui din nou să suportăm canicula ne poate ȋngrozi. Citim adesea despre efectele devastatoare ale temperaturilor ridicate și despre influenţa lor asupra organismului. Suntem ultra documentaţi despre cum și cȃt trebuie să ne hidratăm ȋntr-o zi călduroasă. Dar ce este ȋn realitate canicula și care sunt efectele ei asupra comportamentului?

Toate fenomenele naturale produc efecte asupra organismului și a percepției noastre, influenţȃndu-ne ȋn mod semnificativ comportamentul. Tot ce se ȋntȃmplă ȋn mediul ȋnconjurător ne afectează ȋn mod direct.

Canicula se referă la perioada cu cele mai ridicate temperaturi ale anului, ce depășesc 40 de grade. Ȋn unele zone poate fi ȋnsoţită de umiditate, ȋn altele de secetă. Indiferent de cum este resimţită, canicula afectează corpul, putȃnd să producă deshidratare, slăbiciune, ameţeli, greaţă, probleme cardio-vasculare.

Ȋn timp ce efectele caniculei la nivel fizic pot fi combătute prin hidratare, răcirea aerului din ȋncăperi și mașini cu ajutorul aerului condiţionat, ne tulbură la nivel mental și comportamental și devine din ce în ce mai dificil să controlăm efectele diferențelor de grade Celsius.

            Cum ne influenţează canicula comportamentul?

Ȋn primul rȃnd, numai dacă știm că urmează o zi caniculară, creează ȋn mintea noastră un stres greu de gestionat. Pentru că fenomenele meteorologice nu pot fi controlate de om, neplăcerile asociate lor pun presiune mai ales pe persoanele care suferă de diferite afecţiuni medicale.

Canicula prelungește timpul petrecut ȋn casă pentru a evita căldura. Ceea ce ȋnseamnă că, ȋn această perioadă, are loc un fel de blocaj energetic ce ȋmpiedică evoluţia și continurea firească a activităţilor. Energia se canalizează pe evitarea mediului deoarece a ieși din casă produce efecte negative. Se ajunge ușor la comportamente de evitare a caniculei, acest lucru afectȃnd relaţiile sociale, familiale și profesionale.

La unele persoane, canicula poate duce la frică intensă de a ieși din casă și chiar la stări depresive și anxioase. O perioadă de căldură prelungită poate să ducă la confuzie mentală, oboseală. Sunt studii care arată că ȋn perioadele caniculare din an numărul cazurilor de suicid crește. La fel și numărul cazurilor de atacuri de panică ȋnregistrate la camerele de gardă ale spitalelor de urgenţă.

Pentru a scăpa de efectele negative ale caniculei este important să ne protejăm fizic și psihic prin ȋndepărtarea căldurii, evitarea ieșirii din casă la ore cu temperaturi ridicate, conservarea echilibrului emoţional și evitarea gȃndurilor triste și negative.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Cum să te accesorizezi simplu și corect pe timpul verii

Iată ce alimente nu-i plac… inimii

Salată caldă din pene cu legume

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate