Atacul de panica

Atacul de panica

panicaAnxietatea se manifesta ca o senzatie neplacuta de neliniste a mintii si a corpului. Atacul de anxietate sau de panica e definit ca o perioada discreta, dar intensa, de teama si disconfort emotional si fizic, ce debuteaza abrupt, de cele mai multe ori "din senin", fara un motiv aparent, si care se traduce printr-o senzatie de teama impinsa uneori pana la teroare.

O caracteristica specifica este ingrijorarea constanta ca nu te poti descurca, ca nu poti depasi situatiile stresante, teama ca nu poti face fata unei vesti proaste, unui loc de munca nou sau unei relatii dificile. Uneori se traduce prin frica de moarte, de a face rau cuiva sau de a nu fi acceptat de ceilalti. Alteori se manifesta prin teama de inaltime, de sofat sau de a vorbi in public.

Atacul de panica duce la o viata plina de renuntari, amanari si evitari
Persoanele cu atacuri de anxietate "invata" sa anticipeze un atac de panica si sa evite situatiile si persoanele cauzatoare de stres. Ideea de a se confrunta cu situatiile care provoaca anxietate ii poate face chiar mai incordati decat atacul in sine, ajungand sa traiasca o viata de renuntari, de amanari si de evitari, plina de insatisfactii care ii lasa cu un sentiment de neimplinire.

In felul acesta ajung sa renunte la joburi din cauza ca trebuie sa mearga la serviciu cu metroul sau cu masina (daca teama este legata de sofat sau de mersul cu mijloacele de transport in comun), evita sa socializeze sau sa tina un discurs in public.

De asemenea, ajung sa amane bucuria unei vacante pentru ca trebuie sa calatoreasca cu avionul, sa renunte la a manca in locuri publice (de teama ca pot vomita). Indiferent ca se manifesta la nivel psihic – prin frica de intuneric, teama ca ne putem imbolnavi, ca ni se poate intampla ceva rau – sau prin simptome fizice, atacurile de panica trebuie tratate.

Manifestari la nivel fizic
Simptomele fizice asociate cu anxietatea sau atacul de panica se traduc prin:

  • dureri pectorale si disconfort;
  • ameteli;
  • dureri de cap;
  • tulburari gastrice si senzatie de voma;
  • sentiment de sufocare si dificultate in respiratie;
  • transpiratii care alterneaza (de la reci la calde);
  • amorteli ale bratelor si picioarelor;
  • nod in gat;
  • senzatia ca traiesti intr-o lume ireala.

Unii experimenteaza un fenomen numit agorafobie, care se manifesta prin teama de a se afla in locuri publice (centre comerciale, cinematografe, stadioane, amfiteatre sau orice alt loc de unde iesirea poate fi dificila). Altii se confrunta cu un sindrom de anxietate generalizata si traiesc in permanenta intrebandu-se: "dar daca…?" (nu ma place, ma imbolnavesc, n-am sa reusesc, am sa intarzii, pierd controlul la volan, imi pierd job-ul, mi se face rau in avion, patesc ceva copiii, ma fac de ras etc.).
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie