Artă în straie de poveste

Talent, muncă şi imaginaţie debordantă. Sunt reperele drumului către celebritate ale Lilianei Ţuroiu, designerul care ar fi trebuit să ajungă matematician şi pentru care moda este un fel de a vorbi despre oameni.

arta in straie de poveste

Liliana este un artist mai puţin obişnuit. Poate chiar mai incomod pentru cei cu reuşite facile şi cariere strălucitor comerciale. Pentru ea, tradiţia este semnul autentic al creaţiei care vine din adâncurile istoriei unui popor. Are o cuminţenie neaoşă, o puritate a cuvântului molcomă şi aşezată, iar după ce schimbi cu ea câteva vorbe, îţi dai seama că e tare departe de stereotipurile mondenităților iscate în jurul podiumurilor de modă.

Pasiunea pentru matematică şi vocația pentru creaţie. Nu epatează  prin gusturi şi îmbrăcăminte, nu vrea să facă vâlvă din orice apariţie şi nu are gesturi artistice care să şocheze. Impune doar printr-o eleganţă discretă, colorată fin de gusturi desăvârşite.

Are o familie unită, un soţ îndrăgostit de tot ceea ce ea face, este mama a doi copii minunaţi şi parcursul său profesional pare a ilustra o axiomă. Aceea că succesul de durată nu înseamnă doar talent, iar o carieră apreciată în întrega lume înseamnă la fel de mult: tenacitate, dăruire şi o doză uriaşă de îndrăzneală:

„Am alăturat inspirația iscată din elementele tradiționale cu noile tehnologii, pentru a contura profilul unei femei puternice şi deopotrivă elegante. Am căutat contrastul pornind de la concept și materiale, apoi finisaje și detalii prețioase ce se așază firesc pe compoziții simple, clare, simetrice. Femeile îmbrăcate astfel nu sunt neapărat mai frumoase, dar sunt cu siguranţă mult mai încrezătoare în forța lor interioară.

Liliana ar fi trebuit să ajungă matematician, după înclinaţiile sale şi după dorinţa părinţilor, dar la finalul liceului a decis să renunţe la poezía perfectă a cifrelor în favoarea pasiunii sale pentru linii şi culoare şi a urmat cursurile Universităţii de Arte Bucureşti, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie şi acum este, tot aici, lector la catedra de modă.

Un drum al succesului construit pas cu pas. Lansată în lumea creaţiei vestimentare, Liliana a uimit imediat publicul, urmând un drum presărat cu frământate căutări şi urcat rapid între marii profesionişti ai modei feminine. Peste 50 de show-uri de modă în 12 ani de carieră artistică, piese unicat ale Casei de modă LTU, zeci de spectacole, premii de excelenţă, trofeul Best Fashion, apoi mulţime de expoziţii prin capitalele modei din lume – Paris, New York, Milano, Veneția, Dusseldorf, Atena, Londra și tot atâtea colecții.

Liliana este primul designer român care a lucrat cu materiale cu imagini din Paris și a realizat ținute din fotografiile Parisului retro; este cea care a lansat versatilele rochii elegante din mătase naturală ce își pot schimba forma și detaliile și a reușit să contureze un stil vestimentar unicat și inconfundabil. Iar ultima sa colecţie, „Zestrea, „colecţia castelelor regale, expusă în marile palate ale lumii, uluieşte prin fervoarea formelor de exprimare artistică tradiționale, concentrate în liniile unor ţinute de poveste.

tinuta liliana turoiu

O emblemă a stilului bizantin, fastuos, dar abstract. „Zestrea Lilianei Ţuroiu a colindat de la Schönbrunn şi Hofburg, la Accademia Di Roma si de la Milano, la Peleş, la Bran și la Cetatea Făgărașului cea necucerită vreodată, iar piesele sale, inspirate din portul românesc, aduc până la noi ceva din frumuseţea doamnelor şi domniţelor din vremuri cu regi şi cavaleri.

este o colecție ce se îndreaptă cu reverență către trecut, dar și cu multă forță către viitor, în dorința mea de a redescoperi și potența valori autentice românești. Am vrut să descriu în acest proiect , cu stilul de viață şi silueta, dar și cu aspirațiile, dorințele, visurile sale şi să aduc, în egală măsură, un omagiu , acelei femei , o ființă extraordinară care a reușit să transpună o întreagă istorie într-un veșmânt, explică creatoarea.

Departe de a fi amintiri ale trecutului, creaţiile sale sunt un soi de alternanță superbă între plin și gol, între mat şi transparent, joc ce preface fiecare rochie într-o apariţie de basm. „După o documentare de câțiva ani, mi-am ales câteva simboluri a căror forță și expresivitate plastică m-au atras în mod deosebit: , pe care l-am descoperit întâmplător pe o ie foarte veche, crucea, rombul, coloana, geometriile inegalabile de pe fotele din zona Muscel-Argeș și compozițiile alb-negru ale iilor din zona Sibiu.

Capodopera iilor reinterpretate. În concepţia sa, iile brodate, a căror croială originală – puţini ştiu acest lucru − trebuie să închipuie prin tradiţie forma unei cruci, piesele − capodoperă din portul popular,  purtate şi cizelate timp de secole şi reinterpretate ulterior şi de marii designeri Yves Saint Laurent sau Jean Paul Gaultier, sunt cele care cad perfect şi pe silueta unei tinere şi pe liniile împlinite ale unei femei mature.

Vorbeşte deschis și cald despre toate acestea, despre munca ei şi cariera la catedră, însoţindu-şi cuvintele necăutate cu gesturi elegant – explicative, rotunjite. Este mândră de studenţii săi: „Cea mai recentă colecție a studenților anului II ai Departamentului de Modă, UNAB, intitulată , este unul din cele mai spectaculoase proiecte semnate de studenți, care va fi prezentat în vara acestui an în grădina UNAB, dar și în câteva galerii și muzee.

liliana turoiu

O familie împlinită. Recunoaşte, însă, că o carieră de succes costă mult. Ore şi ore de muncă, studiu, căutare, oboseală, zbateri… şi că pentru clipele sale de linişte reazemul este familia ei: „Mă simt o femeie împlinită și sunt fericită pentru toate proiectele artistice din cei 20 de ani de carieră, dar mai ales pentru că, în fiecare zi când mă întorc acasă, îmi strâng copiii în brațe și mă bucur de fiecare clipă petrecută împreună cu familia mea. Sunt o mamă fericită a doi copii minunați, de care sunt foarte mândră.

Ne-am dorit foarte mult să avem copii, iar ei au venit în viața noastră în cel mai fericit moment. Alexia are 5 ani, iar Mircea doar 3 ani. Alexia adoră să meargă cu mine peste tot, asta pe lângă timpul petrecut împreună la locul de joacă, la canto, la piscină sau la Țăndărică, la teatru. Călătorim mult împreună cu copiii, ne place enorm să mergem la Sinaia, la Peleș, și la castelul Bran, locul unde ne-am căsătorit.

AUTOR: Adrian Cîlțan
FOTO: Paul Buciută, Claudiu Berechet
MODEL: Oana Edu
Shooting colecția Zestrea, realizat la Castelul Bran

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse