Andreea Urse – între antreprenoriat social şi viaţă sănătoasă
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2013/11/Andreea-Urse2.jpg)
După o afacere în domeniul publicităţii, Andreea Urse a făcut următorul pas: o afacere de colectare și prelucrare de plante medicinale și aromatice și deshidratare de legume rădăcinoase în comuna Ghimpați, județul Giurgiu.
Materia obţinută de Andreea va fi comercializată de producătorii din domeniul procesării plantelor medicinale și aromatice cu scopul obținerii de produse alimentare, sau de plafar: creme, unguente, medicamente, suplimente alimentare, extracte, tincturi, uleiuri volatile, etc.
Tânăra antreprenoare, care a mizat pe o îndeletnicire veche de secole şi pe forţa producătorilor locali, a ajuns printre cei 20 de finalişti ai celei mai mari competiţii de afaceri sociale din România, Fabricat în Ţara lui Andrei, organizată de Petrom.
Proiectul ei va oferi o sursă de venit permanent localnicilor comunei Ghimpați, prin cultivarea de plante medicinale și aromatice ecologice pe terenurile din incinta gospodăriilor.
Reporter: Ce anume te-a determinat să mergi în zona de antreprenoriat social?
Andreea: În primul rând, meseria de sociolog. Apoi, faptul că pot identifica anumite situaţii din mediul înconjurător (mă refer la partea socială, la oameni şi la problemele pe care le au) dar şi faptul că dacă ai informaţii poţi să faci o afacere puternică, de natură socială. Un antreprenor social poate să facă o poveste trainică şi care se poate vinde mai bine.
Atunci când vorbim de antreprenoriat social ai un certificat de bonitate mai bun decât la o afacere convenţională.
R: Cum ai gândit ideea de afacere socială în domeniul ales de tine?
Andreea: Este o motivaţie personală, deoarece părinţii mei au lucrat amândoi în industria alimentară şi am fost educată în acest sens, pe tot parcursul vieţii. Când aveam 5 ani şi ceream suc şi bomboane nu înţelegeam de ce nu am voie, pe urmă am înţeles lucrurile acestea.
De asemenea, m-am informat în privinţa funcţionării organismului, de ce anume are el nevoie. S-a demonstrat ştiinţific că terapiile prin plante medicinale şi aromatice sunt mult mai bune decât terapiile convenţionale.
Dacă am aborda o nutriţie preventivă nu s-ar mai pune problema să ne tratăm, adică să îndepărtăm ceea ce este nociv în organism.
Plantele medicinale şi aromatice au o utilizare foarte largă, pornind de la alimentaţie, farmacie, industria cosmetică. Produsele pe care eu îmi doresc să le produc au o piaţă de desfacere foarte largă, iar acesta este un alt argument pentru care m-am orientat spre această industrie.
R: Ce plante foloseşti pentru produse?
Andreea: Noi vom avea doar materie primară, care o să fie integrată într-un proces mai mare de prelucrare de plante medicinale şi aromatice, spre transformarea lor în produs finit.
Noi vom face doar producţie şi prelucrare primară. Adică uscăm plantele, le tocăm, le selectăm, apoi merg spre marii procesatori.
R: Foloseşti anumite plante?
Andreea: La câmpie se pot cultiva aproximativ 400 de tipuri de plante medicinale şi aromatice. Paleta de produse va fi foarte vastă.
R: Care sunt paşii pe care i-ai făcut pentru a pune pe picioare afacerea?
Andreea: Am trecut prin întreg procesul pe care l-a presupus Fabricat în Țara lui Andrei, cea mai mare competitițe de afaceri sociale din România, organizată de Petrom. Am avut etapa de prefezabilitate, în care am înţeles dacă afacerea socială reprezintă un proiect de afaceri fezabil, când o să reuşim să devenim independenţi din punct de vedere financiar.
Mulţi competitori din Fabricat în Ţara lui Andrei au înţeles, în acest punct, cât de fezabilă este afacerea lor. A doua etapă a fost planul de fezabilitate, unde ne-am adresat clienţilor şi am înţeles nevoia şi comportamentul consumatorilor.
Acum suntem la ultima etapă, redactarea planului de afaceri, unde toate informaţiile pe care le-am acumulat în aproape 8 luni de zile de muncă intensă și consultanță individuală și de grup se vor transpune într-o planificare, în planul de afaceri. Când demonstrăm şi fezabilitatea afacerii, pe cifre, vânzări.
R: Pentru că eşti interesată de zona de viaţă sănătoasă şi ai dezvoltat o afacere în acest sens, vorbeşte-ne puţin despre regimul tău de viaţă, ce mânânci şi cum te întreţi?
Andreea: Cremele cosmetice mi le prepar singură acasă. De aproximativ un an de zile, am o dietă vegetariană. Dacă aveam informaţii mai devreme, cred că abordam dieta aceasta de mai mult timp.
R: De ce spui acest lucru?
Andreea: Ultimele studii făcute pe acest subiect arată faptul că toate reacţiile organismului care produc aciditate lasă organismul fără substanţele de care are nevoie.
Tot ceea ce mâncăm ne ajută să fim mai ageri la minte, mai sănătoşi, pentru că organismul nu funcţionează doar cu apă, oxigen şi o alimentaţie în fugă. Fiecare element contează şi te ajută să înţelegi de ce nu faci riduri de la o anumită vârstă, de ce ţi se albeşte părul repede, de ce pe pielea ta, chiar dacă este expusă la soare, nu apar alergii.
Revenind la stilul meu de viaţă, fac sport de cel puţin trei ori pe săptămână şi citesc cu mare atenţie etichetele produselor pe care le inger. Mânânc multe fructe, legume, nuci, migdale.
R: Ce schimbări ai observat la tine, după ce ai trecut pe dieta vegetariană?
Andreea: Metabolismul meu este mult mai activ, înainte aveam un metabolism lent. Acum am o putere de concentrare mai mare, iar toate procesele mentale sunt mult mai rapide, inclusiv din punct de vedere al efortului fizic.
Am cronometrat şi am observat că acum pot să alerg de două ori mai mult decât înainte. Cremele pe care le foloseam înainte din comerţ îmi produceau o serie de alergii, acum le produc eu. Atunci când renunţi la cremele din comerţ şi foloseşti una din uleiuri esenţiale, plante Bio şi unturi vegetale efectele se pot vedea chiar şi după o săptămână.
R: Respecţi anumite reguli în a combina legumele şi fructele?
Andreea: Da, trebuie. Alimentaţia trebuie să fie diversificată, dar asta nu înseamnă că trebuie să le diversificăm pe toate de o dată. Nu se recomandă să mâncăm o salată cu extrem de multe ingrediente. O salată este ok, dar cel mai indicat este să nu avem mai mult de cinci tipuri de alimente în farfurie.
Foto: Cătălin Georgescu