An nou, vești noi! Guvernul a aprobat amânarea ratelor și în 2021!

Anul 2020 a fost unul greu din toate punctele de vedere, dar mai ales din punct de vedere financiar. Una dintre măsurile adoptate de guvern anul trecut a fost amânarea plății ratelor pentru a veni în ajutorul celor care au întâmpinat probleme financiare din cauza pandemiei.

Dacă lucrurile nu se vor schimba favorabil, românii au posibilitatea de a amâna achitarea lor și anul acesta, deoarece inițiativa a fost prelungită și actualizată. Singura mențiune este că se pot amâna nouă luni. Perioada maximă include și amânările din 2020, amânări obținute în urma aplicării OUG 37/2020 sau a unei soluții direct oferită de bancă, iar termenul solicitărilor a fost prelungit până la 15 martie 2021

„Este o ordonanţă pe care o aşteaptă foarte mulţi români. Este vorba despre modificarea Ordonanţei 37 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori. Este vorba de prelungirea amânării plăţii ratelor la bancă.

EBA (Autoritatea Bancară Europeană – n.r.), iniţial ne-a spus foarte clar că nu pot să fie prelungite decât pentru nouă luni de zile. A venit cu explicaţii şi acum vă putem spune că nu există limite pentru cei care pot să solicite, dar, da, maximum este nouă luni de zile. Dacă ai avut nouă luni de zile rata amânată, nu mai poţi să o prelungeşti, dar ceilalţi pot să meargă până la nouă luni de zile şi partea bună este că sunt şi persoane care nu au făcut parte până acum (din program – n.r.), pot să aplice la această măsură', a spus premierul Florin Cîţu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit digi24.ro.

Condițiile de amânare sunt aceleași din ordonanța OUG37/2020, si anume:

– Creditul să nu înregistreze restanțe
– Se suspendă întreaga rată (principal, dobânzi și comisioane)
– Dobânda se calculează și pe perioada suspendată și se plătește după perioada de suspendare – deci, dupa suspendare, ratele vor fi mai mari
– În cazul creditelor de nevoi personale, suma acumulată din dobânzi de pe perioada suspendată se adună la soldul creditului (și astfel se aplică dobândă la o sumă mai mare – practic, se plătește dobândă la dobândă)
– În cazul creditelor ipotecare, suma acumulată din dobânzi de pe perioada de suspendare se plătește separat de rata creditului (și nu se aplică dobânda suplimentară la aceasta sumă), iar plățile se eșalonează pe maxim 5 ani.

Astfel, cine își va amâna rata cu 9 luni, perioada de suspendare îi va aduce o rata cu 13% mai mare în următorii 5 ani la un credit ipotecar și cu 6% mai mare pentru un credit de nevoi personale.

Foto:123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri