Mamele însărcinate se chinuie adesea să știe ce să mănânce. O mulțime de întrebări despre alimente le vin în cap, cum ar fi „este sigur? Ce se va întâmpla dacă voi consuma asta? Gustarea mea preferată îi va face rău copilului?'
Toate acestea sunt întrebări frecvente și adesea valabile în timpul sarcinii.Totuși, viitoarele mămici pot mânca de fapt mult mai mult decât ar putea crede, potrivit nutriționistului Charlotte Stirling-Reed, scrie The Sun.
Ea a spus că multe cupluri cu copii pe drum cad în capcana unor mituri comune și se restricționează inutil. Iată alimente și băuturi despre care ai putea crede că nu le poți consuma în timpul sarcinii, dar care sunt de fapt sigure atunci când sunt consumate corect.
Prima este cafeaua.
„De fapt, puteți bea cafea în timpul sarcinii. Lucrul important de care trebuie să fiți conștienți este limita zilnică. Dacă aveți de gând să respectați orientările guvernamentale, atunci nu ar trebui să aveți mai mult de 200 mg de cofeină pe zi”, a declarat Charlotte Stirling-Reed, potrivit sursei citată anterior.
Vestea bună este că o ceașcă de casă conține doar 100 mg, așa că poți bea două.
Dar nu uita că cea din lanțurile de magazine poate conține mult mai mult, așa că verifică întotdeauna eticheta.
„Consumul regulat de prea multă cofeină poate crește riscul de complicații la naștere pentru copil”, a spus specialistul.
Sushi. În ciuda a ceea ce ai auzit, sushi poate fi consumat în siguranță atunci când ești însărcinată – cu condiția ca peștele să fi fost gătit mai întâi.
„Multe dintre opțiunile disponibile pe stradă au fost gătite, dar este întotdeauna mai bine să întrebați. Peștele crud și crustaceele crude nu sunt recomandate în timpul sarcinii din cauza riscului de prezență a listeriei. Acest lucru poate fi dăunător pentru copilul nenăscut și îl poate face atât pe el, cât și pe mamă să se simtă rău.”, a declarat Charlotte.
Femeile însărcinate sunt de 10 ori mai predispuse să facă listerioză (o infecție cauzată de bacteria listeria) decât populația generală, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Simptomele includ vărsături și diaree și, în cazuri rare, pot duce la avort spontan, naștere de copii morți sau travaliu prematur.
Alune. „Există un mic mit conform căruia femeile însărcinate nu pot mânca nuci, inclusiv alune și unt de nuci, dar de fapt nu este deloc așa. Înainte se credea că părinții nu puteau risca să le mănânce în cazul în care copilul lor nenăscut era alergic, dar acum știm că nu este o problemă. Este recomandat să eviți alunele sau nucile doar dacă sunteți voi înșivă alergici la ele.”, a spus Charlotte.
Ouăle. În sfârșit, ouăle au primit undă verde, indiferent dacă sunt complet gătite, parțial gătite sau chiar crude.
„Nu trebuie să îți faci griji pentru ouă: Ouăle au avut o reputație proastă în urmă cu câțiva ani, dar, de fapt, este în regulă ca o femeie însărcinată să mănânce ouă crude, parțial gătite și complet gătite, atâta timp cât găinile au fost vaccinate împotriva salmonellei.
Ouăle bine gătite, fără ca găinile să fi fost vaccinate, sunt, de asemenea, în regulă. Ouăle crude prezintă un ușor risc de salmonella, care poate face ca o femeie însărcinată să se simtă rău din cauza unei toxiinfecții alimentare, dar în general nu prezintă probleme', a mai spus Charlotte Stirling-Reed.
Acid folic. Specialiștii recomandă femeilor însărcinate să ia un supliment de 400 micrograme de acid folic până la cel puțin 12 săptămâni pentru a reduce riscul de probleme de dezvoltare a copilului în stadii incipiente, cum ar fi spina bifida. Dar consumul de alimente care conțin acid folic (forma naturală a acidului folic) este, de asemenea, o idee bună.
Alte alimente precum cele bogate în calciu, fier sunt recomandate viitoarelor mămici. Însă cel mai important este ca bebelușul să fie obișnuit cu o varietate de feluri de mâncare cu un aport echilibrat de nutrienți și vitamine.
Septembrie este o lună ca o bornă de hotar, este luna ce deschide ușa toamnei, cu vreme schimbătoare, capricioasă dar, probabil, așteptate de mulți, stropi binecuvântați de ploaie. Începem toamna în forță, dărâmăm mituri și învățăm de la specialiști să ne ferim de capcane și pericole care ne pot pune sănătatea sub imperiul riscului.
E important pentru sănătatea ta să știi ce este colesterolul, când devine periculos și cum îl poți menține între valori normale. Este prietenul și, în același timp, dușmanul nostru. Prieten, pentru că este indispensabil bunei funcționări a organismului; dușman, pentru ca se depune pe arterele noastre, ajungând să le obtureze.
Ce efecte are Sindromul Instagram? „Imaginea perfectă, dar falsă, lipsită de o poveste, nu poate construi o familie, pentru că nu poate stârni în bărbat decât dorințe sexuale ce se consumă mult prea repede' – Psiholog Constantin Cornea
Fenomenul de ghosting afectează din ce în ce mai mulți oameni, și, cel mai adesea, își are rădăcinile în insecuritățile și problemele celui care fuge, nu în comportamentul celui părăsit.
Interviu în exclusivitate:
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, specialist în obstetrică-ginecologie: “Excesul operațiilor cezariene fără o indicație medicală a început să își arate efectele nocive”
https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/