Ajută-ți copilul să devină autonom

Ți s-a întâmplat, poate, să nu știi ce să îi spui copilui tău în anumite situații sau să găsești cu greu balanța între a-l proteja și a-i stimula independența. Cu certitudine te-ai întrebat care sunt pașii în a-l învăța să se autonomizeze și să nu mai aibă nevoie de tine când este într-o încurcătura.

copil-autonom

foto mamă cu copii via Shutterstock

Ai mai jos câteva recomandări cu privire la ce să ocolești în relația cu propriul copil astfel încât  să fii sigură că îl ajuți conform nevoilor adecvate vârstei și a dezvoltării tale psiho-emoționale.

1. Hiperprotejarea copilului și ambalarea realității.  Haide să ne gândim la ce consecințe  poate avea acest tip de comportament. Pe de-o parte, când îl menajezi excesiv, există  riscul ca el să nu își poată forma abilități de a coopera cu realitatea, cu situațiile grele din  viață, deoarece nu a fost lăsat să-și dezvolte un sistem propriu de încercare-eșec-găsirea  soluțiilor-reușită. Pe de altă parte, copilul învață că există cineva în viața lui care să-i  rezolve conflictele sau care să-l liniștească mai tot timpul. Cât de realistă este o astfel de atitudine? Deloc, ai ghicit. Copilul are nevoie să învețe că realitatea nu se poate modifica în toate contextele după ceea ce ne dorim noi și că nu putem aplica tot timpul propriile reguli celor din jur doar ca să fim noi mulțumiți.

Este necesar să observe că în unele contexte ne supunem unor reguli deja existente. Copilul va vedea în timp că frustrarea este parte din viața de zi cu zi, că este chiar o oportunitate de creștere dacă găsim soluțiile cele mai avantajoase pentru noi și învățăm să cooperăm unii cu alții.

2. Menajarea comportamentelor deficitare și transmiterea mesajului 'ești cel mai grozav copil' tot timpul. Există părinți care trec cu vederea comportamentele neadecvate  și nu-și doresc ca aceștia să 'sufere inutil' de la mici greșeli, astfel îi laudă și maschează  realitatea, crezând că își ajută copilul. Copilul are nevoie să învețe că unele comportamente nu sunt adecvate, altele sunt acceptabile iar altele grozave, în funcție de context.

Este nevoie ca tu să îi explici diferența dintre bun, foarte bun și mediocru în relațiile cu ceilalți copii, de exemplu și punctează de asemenea și beneficiile pe care le are dacă se comportă adecvat situațiilor. Este nesănătos să neglijezi realitatea, este mai important să-l înveți pe copil să se implice activ pentru ca lucrurile să-i reușească și să vadă singur ce înseamnă 'minunat' sau din contră 'mai puțin bun'.

3. Ordinele: „ia stai tu jos', 'fă-ți tema', 'strânge-ți jucăriile'. Sunt convinsă că scopul tău este de a-l învăța să fie disciplinat și că ar fi indicat să te asculte. Copilul uneori protestează și nu face acele lucruri. Te-ai gândit de ce? Nu înțelege de ce anume să le facă atunci când spui tu și la ce l-ar ajuta pe el, în definitiv. Mai înainte de toate, învață-l sensul acelor acțiuni pe care le are de întreprins, la ce-i prind bine, care sunt beneficiile pentru el.

'Vreau să vorbim despre temele tale. Tu știi la ce sunt bune temele și de ce le  primiți?' O astfel de discuție îl va să se gândească la scopul activității, găsește motive proprii, face analogii și prin urmare se implică, cooperează ,mai mult și simte că decizia îi aparține, că acum controlul este la el. Practic, îl educi să se autoeduce, ceea ce îl ajută să devină treptat autonom.

Desigur, copilul este predispus la multe încercări mici din primii  ani de viață, chiar de la grădiniță sau școală și este important să știe că există relații în jurul lui pe care se poate baza, nevoia de relații trainice  fiind o nevoie esențială a copilului tău. Cu toate acestea este relevant să descopere, cu ajutorul tău, că de cele mai multe ori va fi necesar să se descurce fără tine, deoarece scopul tău este să-l disponibilizezi în a deveni un adult care să fie în contact cu propriile resurse pe care să le folosească atunci când are nevoie.

Autor: Cristina Dobrescu, psiholog clinician, terapeut ABA.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Mama si copilul