Ai grija de copilul tau inainte de a se naste

Ai grija de copilul tau inainte de a se naste

In Romania se nasc tot mai multi copii cu malformatii congenitale – un adevar trist, impotriva caruia Fundatia "Copii sanatosi" a decis sa lupte cu armele medicinii moderne.

La Sanador, ecografia 4D se realizeaza cu cel mai performant aparat pentru depistarea anomaliilor fetale. Cornelia si sotul ei sunt fericiti auzind ca vor avea un baiat.

In Romania, din circa 200.000 de nou-nascuti anual, peste 10.000 au malformatii congenitale!

Acestea sunt cauze majore de mortalitate perinatala sau abandon. Nasterea unui copil cu handicap reprezinta o condamnare pe viata, atat a copilului, cat si a familiei sale.

De aici, importanta diagnosticului precoce al unei eventuale malformatii. Acesta permite luarea unei decizii terapeutice tinand cont de contextul psihologic si de impactul nasterii unui fat cu malformatii.

Cauze
Starea de sanatate a mamei influenteaza direct si decisiv sanatatea copilului. Se considera ca susceptibilitatea fata de agentii teratogeni (care induc anomalii permanente ale fatului) e maxima intre saptamana a doua si a opta de sarcina.

Drogurile si medicamentele ocupa primul loc intre agentii teratogeni.

Alti factori sunt:

  • defecte cromozomiale si genetice,
  • boli ale mamei (alcoolism, diabet, epilepsie),
  • infectii (rubeola, toxoplasmoza, sifilis),
  • radiatii ionizante.

Moduri de producere
Malformatiile congenitale pot fi rezultatul unor anomalii cromozomiale – sindromul Down e cel mai frecvent (1:800 de nasteri), caracterizat prin retard psihic si fizic. Riscul de aparitie creste cu varsta mamei (dupa 35 de ani). La fel de frecvent (intalnit numai la baieti) e Sindromul Klinefelter: da infertilitate, uneori usor retard psihic.

Anomaliile mai pot fi cauzate fie de alterarea unei singure gene sau determinate de efectele combinate ale mai multor gene, fie ca rezultat al interactiunii genice cu factorii de mediu. Acestea duc la boli cardiace congenitale, defecte gastrointestinale, defecte musculoscheletale, genitourinare, oculare etc.

Diagnostic prenatal la Centrul Medical Sanador
Fundatia "Copii sanatosi" a lansat un program-pilot de diagnosticare prenatala a femeilor insarcinate cu venituri reduse. Pentru inceput, 880 de medici de familie din Bucuresti au la dispozitie cate 100 de bilete de trimitere la testare gratuita (ecografie si triplu test).

Singurul criteriu pe care trebuie sa-l indeplineasca viitoarea mama este ca venitul net lunar pe membru de familie sa nu depaseasca 3,5 milioane de lei. Indicat in saptamanile 14-21 de sarcina, triplul test reprezinta cea mai importanta modalitate de depistare a unor anomalii ale fatului (inclusiv sindromul Down).

Elena Lazarim, directorul executiv al Fundatiei, spune: "Totul este foarte simplu pentru femeia insarcinata. Nu o punem pe drumuri, nu ii cerem nici un fel de adeverinte. Programarea se face telefonic, la fundatia noastra. Rezultatul ecografiei il primeste pe loc, pe cel de la triplul test, in urmatoarele doua-trei zile.

Adrese utile:
Fundatia "Copii Sanatosi", presedinte Ioana Popescu Tariceanu, str. Mihai Eminescu, 82-88, sc .2, et. 1, ap. 20, sect. 2, Bucuresti, tel. 211.44.64, www.fundatiacopiisanatosi.ro.
Centrul Medical Sanador, Clinica medicala: b-dul Decebal, nr. 1, sect. 3, tel. 322.27.42, 322.46.74.

Text Mihaela Doina Radulescu; Foto: Octav Nitu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Mama si copilul