Ai fost mușcat de câine? Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i faci

Fie că este vorba de câinele tău, fie că este vorba de un câine de pe stradă, un incident neplăcut se poate întâmpla oricând. Dinții canini pot mușca sau zgâria.

Oricum ar fi, există măsuri pe care trebuie să le iei imediat pentru a trata rana și a reduce riscul de infecție. Vei avea nevoie de tratament medical profesionist în aceeași zi. Dinții din față ai unui câine îți vor apuca și comprima țesuturile, iar dinții lor mai mici îți pot, de asemenea, sfâșia pielea. Rezultatul este o rană deschisă și neregulată. În cazul în care rana se infectează, aceasta este adesea severă.

„Îngrijorarea nr. 1 în cazul acestor mușcături este infecția. Este posibil să fie nevoie de spitalizare și să necesite antibiotice intravenoase. Ar trebui să consulți întotdeauna un medic primar dacă ești mușcat”, spune medicul Stephen Sayles, potrivit Cleveland Clinic.

Indiferent de situație, este important să mergi la un medic în termen de opt ore de la incident. Așteptarea mai lungă crește riscul de infecție. Dacă ai diabet sau ești imunocompromis, riscul de infecție este și mai mare.

Pași pentru tratarea unei mușcături de câine

  1. Spală rana. Folosește un săpun delicat și lasă să curgă apă caldă de la robinet pe ea timp de cinci până la 10 minute.
  2. Oprește sângerarea cu o cârpă curată.
  3. Aplică o cremă antibiotică fără prescripție medicală, dacă o ai.
  4. Bandajează rana cu un pansament steril.
  5. Ține rana bandajată și mergi la medic.
  6. Schimbă bandajul de mai multe ori pe zi după ce medicul tău a examinat rana.
  7. Urmărește semnele de infecție, inclusiv roșeața, umflarea, durerea accentuată și febra.

Măsurile luate de medicul specialist

Medicul va dori să afle mai multe despre câinele care te-a mușcat și cum s-a întâmplat. De asemenea, probabil că va curăța din nou rana, va aplica un unguent antibiotic și va prescrie antibiotice, cum ar fi Augmentin, dacă există o problemă de infecție.

După orice mușcătură, ar trebui să te asiguri că știi când ai făcut ultima vaccinare antitetanos și că ești la zi. În timp ce o imunizare împotriva tetanosului este valabilă timp de 10 ani, potrivit sursei de mai sus, medicul poate recomanda un rapel dacă rana este necorespunzătoare și dacă au trecut mai mult de cinci ani de la ultima vaccinare.

În funcție de rană, acesta poate recomanda, de asemenea, copci. În general, însă, rănile câinilor sunt lăsate deschise pentru a se vindeca, cu excepția cazului în care sunt pe față sau dacă ar putea lăsa cicatrici deosebit de grave dacă nu sunt suturate.

Bacteriile, precum stafilococ, streptococ, pasteurella și capnocytophaga din rănile cauzate de mușcăturile de câine cresc riscul de infecție. Câinii nevaccinați și cei fără stăpân pot, de asemenea, să fie potențial purtători și să transmită rabia (turbarea), așa că medicul va dori să știe detalii despre câinele care te-a mușcat.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate