Activiștii pentru drepturile omului din Belarus, Rusia și Ucraina au câștigat Premiul Nobel pentru Pace

Activistul belarus Ales Bialiatski, grupul rus pentru drepturile omului Memorial și organizația ucraineană Centrul pentru libertăți civile au fost desemnați câștigători ai Premiului Nobel pentru pace.

Activistul Ales Bialiatski din Belarus, încarcerat, organizația rusă Memorial și grupul ucrainean Centrul ucrainean pentru libertăți civile au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2022 pentru eforturile lor de a documenta încălcările drepturilor omului.

Anunțul a fost făcut vineri la Institutul Nobel norvegian din capitala Norvegiei, Oslo.

„Comitetul Nobel norvegian dorește să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democrației și coexistenței pașnice în țările vecine Belarus, Rusia și Ucraina”, a declarat președintele comitetului, Berit Reiss-Andersen, care a cerut, de asemenea, Belarusului să îl elibereze pe Bialiatski din închisoare, scrie The Guardian.

Premiul Nobel pentru pace, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 900.000 de dolari, va fi decernat la Oslo pe 10 decembrie, la aniversarea morții lui Alfred Nobel, cel care a înființat premiile în testamentul său din 1895.

„Laureații Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Aceștia au promovat timp de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Ei au depus un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, încălcările drepturilor omului și abuzurile de putere. Împreună, ei demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație', a precizat Comitetul Nobel norvegian în declaarația sa.

Memorial a declarat că obținerea premiului a fost o recunoaștere a activității sale în domeniul drepturilor omului și a colegilor care continuă să sufere “atacuri și represalii incalificabile” în Rusia.

„Ne încurajează în hotărârea noastră de a-i sprijini pe colegii noștri ruși să își continue activitatea într-un nou sediu, în ciuda dizolvării forțate a MEMORIAL International din Moscova”, a declarat Anke Giesen, membru al consiliului de administrație al Memorial, pentru agenția de presă Reuters.

În ceea ce privește Centrul pentru Libertăți Civile, reprezentantul acestuia, Volodymyr Yavorskyi, a declarat pentru agenția de presă Associated Press că premiul este important deoarece “timp de mulți ani am lucrat într-o țară care era invizibilă”.

Organizația fondată în 2007 pentru a promova drepturile omului și democrația în Ucraina “a luat poziție pentru a consolida societatea civilă ucraineană și a exercitat presiuni asupra autorităților pentru a face din Ucraina o democrație cu drepturi depline, pentru a transforma Ucraina într-un stat de drept”, a declarat Reiss-Andersen, potrivit Al Jazeera.

Bialiatski, în vârstă de 60 de ani, șeful grupului de apărare a drepturilor din Belarus, Viasna, a fost arestat în iulie anul trecut sub acuzația de evaziune fiscală, o mișcare pe care criticii omului forte din Belarus, Alexander Lukașenko, au considerat-o o tactică abia voalată pentru a-i reduce la tăcere activitatea.

Organizația lui Bialiatski, care se traduce prin “Primăvara” și a fost înființată în 1996, este cel mai important grup de apărare a drepturilor din Belarus, a cărui activitate a evidențiat tendințele din ce în ce mai autoritare ale lui Lukașenko și ale forțelor sale de securitate.

Înființată în timpul protestelor în masă pro-democrație, la câțiva ani după prăbușirea Uniunii Sovietice, organizația a încercat să ajute protestatarii încarcerați și familiile acestora.

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri