Acnee, rozacee sau dermatită seboreică? Medicul explică cum ții sub control toamna cele mai comune afecțiuni ale pielii

Schimbarea de anotimp se citește și pe piele, iar pentru persoanele care suferă de afecțiuni ale pielii, frigul poate fi un motiv în plus de stres sau chiar durere. Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, explică în ce mod pot fi gestionate efectele.

Pielea umană, cel mai mare organ al corpului, își reface suprafața continuu: o celulă de piele se naște la fiecare 28 de zile. De la baza epidermului vin celule noi, iar la suprafață, cele îmbătrânite mor și se desprind, iar în felul acesta pielea se reîmprospătează continuu, explică Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog. În același timp, expusă la soare, vânt sau poluanți pielea se apără și așa apar bronzul, pătarea pielii sau îmbătrânirea prematură caracterizată prin dezvoltarea cuperozei, îngroșare și ridare. 'Perioada de toamnă, când expunerea la lumină se reduce, este cea mai potrivită perioadă a anului pentru tratamente de reîntinerire cutanată.

Pentru reducerea pătării și pentru o culoare uniformă și o textură proaspătă se recomandă tratamente de peeling chimic sau microneedling cu soluții de decolorare sau radiofrecvență cu microneedling precum și tratamente cu laser fracționat sau superficial ablativ, laser vascular pentru cuperoza sau IPL de fotorejuvenare. Toate aceste tratamente pot fi completate de terapii cosmetice de curățare profundă a pielii și de emoliere și hidratare', explică Dr. Mihaela Leventer.

Pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni ale pielii, schimbarea de anotimp poate fi un motiv suplimentar de stres, având în vedere că manifestările se pot înmulți. Cu toate acestea, debutul anotimpului rece ar trebui privit ca o oportunitate, explică medicul dermatolog. Aceasta pentru că unele afecțiuni cutanate cum ar fi acneea, rozaceea sau dermatita seboreică pot beneficia de terapii mai energice în această perioadă în care scade riscul expunerii accidentale la lumină. 'În această perioadă, pe lângă tratamentele medicamentoase, pot fi adăugate și terapii complementare de accelerare a ameliorării structurii cutanate.

Astfel, pentru acneea inflamatorie se pot face tratamente cu lumina intens pulsată sau varianta de radiofrecvență cu microneedling care nu numai că reduce inflamația, ci stimulează și refacerea pielii cu risc de cicatrizare vicioasă. Rozaceea beneficiază din plin de închiderea câmpului vascular cuperozic cu laserul vascular. De obicei, se fac ședințe multiple spațiate la câteva săptămâni, până când se stabilizează aspectul pielii. Persoanele care au dezvoltat pe piele keratoze actinice considerate precanceroze pot beneficia în această perioadă de un tratament rapid și extins pe toată suprafața afectată cu ajutorul laserului și a unui medicament folosit pentru distrugerea țesutului afectat. Arsura' controlată produsă prin acest tratament se remite în decursul unei săptămâni', a încheiat Dr. Mihaela Leventer.

Foto principală: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri