7 lucruri care se întâmplă în organismul tău atunci când te relaxezi
Pe lista priorităților tale zilnice se află mereu multe probleme de casă, de birou sau de familie, dar aproape niciodată nu se vor regăsi cele 30 de minute dedicate relaxării. Mintea și organismul au nevoie de pauze pe parcursul unei zile, iar studiile arată că efectele unei pauze binemeritate pe parcursul zilei te pot ajuta să fii mult mai eficientă.
7 lucruri care se întâmplă în organismul tău atunci când te relaxezi:
- Ești mai puțin stresată
Simplul obicei de a te întinde în curtea casei, pe un sezlong metalic, citind o carte, ascultând muzică sau pur și simplu încercând să adormi pentru 15 minute, te va ajuta să reduci considerabil stresul. Psihologul Melissa Keogh, din Melbourne susține că lipsa pauzelor de relaxare duce la un nivel ridicat de stres, care mai departe poate fi responsabil pentru producerea mai multor afecțiuni grave'. Anxietatea, depresia, tensiunea, insomniile și durerile de cap au fost deseori asociate de către specialiști cu nivelul ridicat de stres.
- Îți îmbunătățești memoria
Un studiu realizat în anul 2010 arată că neuronii responsabili pentru memorie funcționează mult mai eficient în cazul unei persoane care obișnuiește să ia pauze de relaxare pe parcursul unei zile.
- Ai o stare de spirit mai bună
Unele exerciții de meditație și relaxare pot schimba fundamental modul în care te simți. Un raport publicat în anul 2000 de către International Journal of Stress Management arată că exercițiile de Tai Chi îmbunătățesc starea de spirit, dar și mentală. Nu te vei mai gândi fără oprire la problemele curente și vei reuși să fii mai pozitivă.
- Dormi mai bine
Mai ales pentru persoanele care se luptă cu insomnia, una dintre cele mai simple metode de combatere a stresului este o pauză de 5 sau 10 minute cu exerciții de respirație din diafragmă. Acest proces va reuși să îți relaxeze mintea și te va ajuta să te odihnești mai bine.
- Ai un sistem imunitar mai puternic
Hormonul de stres poate produce efecte extrem de dăunătoare asupra organismului, mai ales în cazul sistemului imunitar. Un studiu din anul 2006 intitulat Psychological Stress and the Human Immune System, realizat pe o perioadă de 30 de ani și citat de publicația americană Huffington Post arată că, în timp ce stresul temporar nu produce efecte nocive asupra organismului, cel cronic va slăbi extrem de mult sistemul imunitar, care este dependent de un stil de viață mai relaxant.
- Ești mai productivă
Jurnalul Sleep a publicat în anul 2011 un studiu al efectelor somnului pe o perioadă mai lungă de timp, în cazul persoanelor care practică activități fizice intense. Concluziile acestui studiu arătau în acel moment că somnul îmbunătățește enorm performanța atletică a unei persoane. Te vei concentra mai bine și vei fi mai implicată în ceea ce faci, pentru că atenția ta nu va fi distrasă de griji și alte anxietăți', a declarat doctorul Buhagiar, unul dintre conducătorii acestui studiu.
- Ai mai multă energie
Este ceea ce profesorul Herbert Benson a numit încă din anul 1975 The Relaxation Response, adică abilitatea organismului de a încetini ritmul cardiac, respirația, tensiunea arterială, de a relaxa mușchii și de a oxigena mai bine organismul. 15 sau 20 de minute de respirație profundă pe zi îți pot da un plus considerabil de energie, fiind un exercițiu recomandat de specialiști.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright Minerva Studio