7 evenimente muzicale pentru 85 de ani de Radio România

7 evenimente muzicale pentru 85 de ani de Radio România

Corul Academic Radio

„Alo, Alo, aici Radio Bucureşti!' sunt cuvintele auzite pentru prima oară de ascultătorii români pe 1 noiembrie 1928, cu prilejul difuzării primei emisiuni a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, cum era denumit atunci serviciul public de radio, astăzi cu numele de Societatea Română de Radiodifuziune – SRR.

Anul 2013 punctează 85 de ani de istorie a radioului public, dar implicit şi a Orchestrelor şi Corurilor Radio România, întrucât Orchestra Naţională Radio a luat naştere în acelaşi an 1928, din iniţiativa şi sub conducerea compozitorului Mihail Jora.

După ce în primăvara acestui an Orchestrele şi Corurile Radio au oferit deja melomanilor o serie de evenimente dedicate acestei aniversări, la finalul lunii octombrie şi culminând cu data de 1 noiembrie, o întreagă săptămână de seri de sărbătoare este programată la Sala Radio.

Iată o scurtă prezentare a evenimentelor muzicale:

Duminică, 27 octombrie (17.00), Orchestra de Muzică Populară Radio vă invită la concert, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş. „85 DE ANI DE RADIOFOLCLOR” este genericul sub care se va desfăşura evenimentul, în care veţi aplauda interpreţi renumiţi ai scenei folclorice, alături de tinere talente descoperite şi lansate de Radio România. Invitat special al serii va fi Constantin Arvinte. Spectacolul este realizat cu sprijinul Televiziunii Favorit.

Orchestra M Populara Radio

Luni, 28 octombrie 2013 (19.00), la Sala Radio, nu pierdeţi concertul „UN SECOL DE FOLCLOR CORAL ROMÂNESC', o întâlnire cu cele mai frumoase şi îndrăgite cântece tradiţionale, ca „Ana Lugojana' sau „Iac-aşa' !

Graţie răspunsului pozitiv oferit de peste 9000 de spectatori care au umplut sălile din 17 oraşe din România în 2012 în cadrul turneului său de atunci denumit „Vă place Bach?', marţi, 29 octombrie (19.00), unul dintre cei mai des aplaudaţi muzicieni români, violoncelistul Răzvan Suma, ajunge la Bucureşti la capătul noului său turneu intitulat acum „Vă place… BRAHMS?'.

Miercuri, 30 octombrie (19.00), un alt eveniment de neratat este programat pe afişul Sălii Radio! O seară specială de arii şi duete baroce, oferită de Orchestra de Cameră Radio şi doi invitaţi de marcă al căror nume nu mai are nevoie de nici o prezentare. Veţi avea şansa de a o aplauda pe mezzosoprana Ruxandra Donose, care a fost solistă a Operei din Viena şi se bucură de o carieră impresionantă pe toate scenele lirice europene şi contratenorul Cezar Ouatu.

Cezar OuatuOrchestra Naţională Radio revine în faţa publicului în cadrul Săptămânii Radio România 85 prin concertul prezentat joi, 31 octombrie 2013 (19.00), o sărbătoare a instituţiei transformată într-o sărbătoare a muzicii prin cei patru artişti reuniţi pe scenă!

Rareori veţi avea ocazia de a vă bucura, într-un singur eveniment, de artişti ca dirijorul Cristian Mandeal, violonistul Gabriel Croitoru, violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Horia Mihail, cei trei fiind solişti concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio România.

Vineri, 1 noiembrie (19.00), chiar în ziua ce marchează efectiv cei 85 de ani de radiodifuziune în România, Sala Radio va găzdui un alt eveniment special: recitalul de la Bucureşti al turneului naţional Vioara lui George Enescu (ediţia a II-a), susţinut de violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail. Gabriel Croitoru a obţinut prin concurs dreptul de a cânta pe vioara Guarneri ce a aparţinut lui Enescu, care se află în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu'.

Analia Selis, solista de origine argentiniană aplaudată pentru prima oară de publicul din România în 2004 la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur şi apoi în cadrul unui mare număr de concerte solo, revine pe scenă după o scurtă pauză în activitatea sa artistică, datorată noii ipostaze de… mămică!Analia Selis_foto Mihai Stetcu

Duminică, 3 noiembrie, 19.00, Analia Selis vă propune un frumos concert alături de Big Band-ul Radio, sub bagheta dirijorului Ionel Tudor.

În prima parte a evenimentului, solista va cânta alături de doi invitaţi speciali: chitaristul argentinian Julio Santillan, special sosit la Bucureşti pentru concert şi violoncelistul Răzvan Suma, alături de care Analia Selis a mai conceput câteva proiecte speciale.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri