6 lucruri interesante pe care nu le știai despre vise

6 lucruri interesante pe care nu le știai despre vise

Deși cu toții visăm în fiecare noapte, chiar visatul este puțin cunoscut și înțeles de către oamenii de știință. Cu toate acestea, specialiștii au reușit să descopere câteva informații interesante despre subconștientul nostru, ce prinde viață atunci când adormim. Iată-le:

femeie-vis

 foto femeie în vis via Shutterstock

Visezi mai mult decât îți dai seama

Potrivit cercetătorilor, un are peste 100.000 de vise în medie, într-o viață întreagă. Ceea ce înseamnă că fiecare dintre noi visează în jur de 15-20 de ori într-o singură noapte. Cei mai mulți dintre noi își amintesc cu greu și un singur vis, foarte puțini fiind cei care reușesc să își amintească mai mult de 10 vise dintr-o singură noapte. Încă nu s-a aflat de ce ne este atât de greu să ne amintim ce visăm peste noapte.

Poți găsi soluții la probleme în vis

86% din ceea ce visezi pornește de la întâmplările prin care ai trecut pe parcursul zilei anterioare, fie că sunt normale și te întâlnești cu ele în fiecare zi, fie că sunt neobișnuite. Conform unor studii de la Harvard, un om poate găsi soluții unor probleme pe care nu au știut să le rezolve în timpul zilei – fie că este vorba de o problemă de matematică sau o situație socială care pare să nu aibă un răspuns.

Coșmarul poate fi un semn bun

Dacă ești foarte stresată de un anumit lucru – o prezentare importantă la serviciu, o examinare etc. – acest lucru îți va afecta și visele: cel mai probabil se poate întâmpla să visezi că ratezi acea prezentare. Totuși, se pare că este un lucru bun să visezi asta – persoanele care au astfel de coșmaruri înaintea unor momente importante din viață reușesc să se concentreze mai bine și chiar să aibă rezultate mai bune.

Începi să visezi de când ațipești

Visezi oricând, nu doar în partea REM (rapid eye movement) a somnului, cum se credea până acum. Poți începe să visezi de cum ațipești. Cu toate acestea, visele din REM sunt mult mai complexe, agresive și chiar cu un impact emoțional mai puternic decât cele pe care le ai atunci când dormi ușor.

Îți amintești doar visul cel mai ciudat

Visele în care zbori, înoți pe sub apă fără să te îneci sau pur și simplu în situații neînchipuite sunt reținute mai ușor de creier, pentru că sunt experiențe pe care nu le întâlnești în fiecare zi. De aceea este și greu uneori să îți amintești ce ai visat – visele ciudate sunt doar 1% din tot ceea ce visezi.

Cât de mult durează un vis

Chiar dacă ai impresia că visezi un singur lucru o noapte întreagă, visele sunt de obicei foarte scurte – durează doar câteva secunde. Cele mai lungi vise, însă, pot dura și până la o oră, cu scenarii complexe și scene numeroase și variate. Cercetătorii numesc acest tip de vise 'epice'.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse