5 plante de apartament care te pot otrăvi

Plantele pe care le creștem în casele noastre nu doar purifică aerul pe care îl respirăm, ci și transformă dioxidul de carbon pe care îl expirăm noi în oxigen și pot elimina toxinele poluante din aer. Totuși, unele plante pot fi mai periculoase pentru sănătatea ta, a copiilor sau a animalelor de casă. Citește mai departe să afli ce plante de apartament te pot otrăvi:

plante-casa

 foto plante de casă via Shutterstock

Planta Aloe Barbadensis

Această plante mai este cunoscută sub numele de aloe indian, aloe din Barbados sau planta de prim-ajutor. Deși aloe vera în general este o soluție pentru numeroase probleme de sănătate, tot este indicat să folosești gelul de aloe vera pe care îl cumperi de la farmacie și nu să îți faci singură acasă. Dacă nu scoți gelul de aloe din plantă așa cum ar trebui și îl folosești pe piele, aceasta poate fi intens iritată. Mai mult de atât, imediat sub suprafața frunzei de aloe mai există un strat de latex care, odată ingerat, irită colonul și provoacă diaree puternică.

planta-aloe-barbadensis

foto Aloe Barbadensis via Shutterstock

Clivia Miniata – Crinul de apartament

Acest tip de crin este mic și poate fi crescut în apartament cu ușurință, fiind adaptat la condițiile relativ prietenoase – are nevoie de lumină, așa că îl poți ține la fereastră și se 'bucură' că este ferit de intemperii. Crinul acesta conține cantități mici de alcaloid licorină ce poate avea efecte neplăcute mai ales asupra copiilor, dacă îl înghit. Cantități mai mari ingerate din acest alcaloid pot duce la leșin, diaree, paralizie și stări de greață cu vomitături.

planta-crin-clivia-miniata

foto Crin Clivia Miniata via Shutterstock

Filodendron

Sub numele latin, monstera deliciosa, filodendronul este o plantă găsită destul de des în apartament. Este o plantă ușor capricioasă, dar poate fi crescută de aproape oricine – are nevoie de lumină, dar să nu fie expusă direct la soare, de temperaturi de peste 15 de grade tot anul și să fie udată regulat. Filodendronul poate fi otrăvitoare atât pentru oameni, cât și pentru animalele de casă dacă îi sunt mestecate frunzele: reacția este imediată. Cavitatea bucală devine iritată, îți pierzi vocea (răgușești subit), usturimi și dureri în gât, iar în unele cazuri pot apărea și bășici în gură și pe gât.

planta-monstera-deliciosa

foto filodendron via Shutterstock

Iederă englezească

Iedera este o plantă cățărătoare crescută atât în casă, cât și afară, pentru aspectul estetic plăcut. Este o plantă ornamentală ce poate deveni letală dacă este înghițită de animalele de casă sau de către copii. Printre simptomele care apar după înghițirea acestei plante se numără dificultate de a respira, convulsii, vomă, paralizie și comă.

planta-iedera-englezeasca

foto iederă englezească via Shutterstock

Azaleea

Rhododendronul pitic, cunoscut și sub numele de Azalee este o plantă frumoasă, cu flori colorate și multe – se înțelege de ce este printre preferatele plantelor de apartament. Toate părțile acestei plante conțin rășini toxice – frunzele fiind cele mai otrăvitoare. Toxinele găsite în azalee irită sistemul digestiv, în principal stomacul și intestinele și pot produce chiar hemoragii interne. Dacă este înghițită o cantitate mai mare din această plantă, pot apărea probleme hepatice și renale – primele semne clinice apar la 6 ore după ce planta a fost consumată.

planta-azalee

În locul în care sunt plantate azalee nu mai cresc alte plante, deoarece acestea produc un fel de ciupercă care otrăvește solul. Află și alte curiozitati despre plante.

Dacă îți plac plantele de apartament, învață cum se îngrijeste o Primula. E plină de culoare și te binedispune!

foto azalee via Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Familie- casa