5 iunie – Ziua Învățătorului. Se face sau nu școală?

5 iunie - Ziua Învățătorului

Anual, pe data de 5 iunie este celebrată Ziua Învățătorului. În această zi, elevii merg la școală, dar nu vor face cursuri, ci vor desfășura manifestări dedicate acestei zile.

Ziua Învățătorului a fost instituită prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea având un caracter educațional, național, apolitic și cultural. Ziua de 5 iunie poartă semnificația zilei de naștere a pedagogului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc.

Conform edupedu.ro, Ziua Învățătorului sau Ziua Educației este sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc, iar Ministerul Educației și alte instituții abilitate acordă premii, distincții și titluri onorifice cadrelor didactice și elevilor.

5 iunie – Ziua Învățătorului. Prevederile din Contractul Colectiv de Muncă

Referitor la data de 5 iunie – Ziua Învățătorului, Contractul Colectiv de Muncă specifică următoarele:

Art. 8 (1) Părțile convin să sărbătorească pe 5 iunie Ziua Învățătorului, organizând împreună, în timpul programului de lucru, manifestări specifice, dedicate acestor evenimente.
(2) În perioada desfășurării acestor manifestări specifice nu se vor presta activitățile prevăzute în fișa postului a fiecărui salariat din Învățământ.
(3) Comisiile paritare de la fiecare nivel vor stabili, cu cel puțin 30 de zile înainte de evenimentul prevăzut la alin. (1), modul de desfășurare a manifestărilor ocazionate de acesta.

5 iunie – Ziua Învățătorului. În Prahova, nu se fac ore

Conform Observatorului prahovean, elevii prahoveni sunt singurii din țară care vor putea sta acasă miercuri, și asta întrucât prevederea apare în Contractul Colectiv de Muncă înregistrat la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Prahova. Potrivit documentului, 5 iunie este zi nelucrătoare pentru personalul din învățământ din județul Prahova.

Ministerul Educației a stabilit că în zilele libere prevăzute de lege și de CCM nu se face școală. Pentru data de 5 octombrie (Ziua Internațională a Educației) și de 5 iunie (Ziua Învățătorului), nu există o regulă trasată de la centru care să se aplice tuturor școlilor, astfel că, în aceste zile, școlile vor organiza manifestări specifice', însă numai cele care nu au prevăzute ca zile libere aceste date în CCM.

Citeste si

Dependența de internet la copii: nu mănâncă și nu dorm de dragul de a fi on line

3 expresii care îi fac rău copilului. Nu ar trebui să le folosești în prezența lui!

Cum încurajezi independența copilului?

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie