Poate fi dificil pentru tine, ca părinte, să atingi un echilibru între a-ți încuraja copilul să fie independent dar, în același timp, să îi oferi sfaturi, sprijin, asistență… Oricât de mult ne-am dori să fim mereu cu un pas în spatele lor, să-i urmărim și să-i conducem prin viață, adevărul este că principala noastră misiune e de fapt să-i antrenăm să se descurce singuri.
Da, din dragoste vrem să luăm decizii în locul lui, considerând că sunt cele mai bune. Și tot din dragoste vrem să ducem bătăliile lui și să câștigăm pentru el. Dar asta va face ca, atunci când va avea – să zicem – 30 de ani, să nu poată fi capabil să ia decizii care îl privesc și să-ți ceară sfatul pentru aproape fiecare aspect din viața lui. Așa că străduiește-te încă de pe acum, cât încă este mic, să îi dai cele două aripi de care va avea mereu nevoie: curajul și încrederea în sine.
La vârstele mici, copiii intră în prima lor luptă pentru independență: nu vor să stea în cărucior, fug din brațele tale, refuză unele feluri de mâncare. Apoi vine perioada temutului 'NU', când copilul te sfidează cu toată candoarea lui. E vremea să începi să-i încurajezi independența. Dă-i sarcini mici, după puterile lui: să șteargă masa, să-și strângă jucăriile, să-și ducă șosetele în coșul de rufe murdare. Orice lucru pe care îl pui să-l facă, întâi arată-i cum se face. Apoi lasă-l să se descurce cum poate. Dacă nu a șters masa bine și au mai rămas într-un colț stropi de apă, nu șterge tu în locul lui. Arată-i ce i-a scăpat și cere-i să-și facă treaba până la capăt. Mulțumește-i pentru ajutor și laudă-l pentru reușită. Când este cazul, cere-i părerea. Să nu crezi că un copil de 3 ani nu are propriile opinii. Inclusiv când vine vorba despre îmbrăcăminte. Oferă-i variantele tale, dar lasă-l pe el să aleagă. Va fi fericit simțind că deține controlul.
Odată cu începerea grădiniței sau a școlii, copiii pot trece prin perioade de anxietate de separare. Nu îi alimenta îngrijorarea, încearcă să i-o atenuezi. Explică-i ce se va întâmpla la grădiniță/școală, asigură-l că îl aștepți pentru a vă întoarce împreună acasă, laudă-l și vorbește-i pozitiv despre ziua petrecută în colectivitate. Încurajează-l să-și facă prieteni. Îi poți sugera cum să-și petreacă timpul cu ei, îi poți oferi variante de activități, dar ascultă și de preferințele lui. Lasă-l să ia decizii chiar dacă nu par a fi cele mai bune. Pot fi, însă, lecțiile de care are nevoie.
Foto: Shutterstock
Citește și:
Cinci moduri de a dezvolta independența copilului
O profesoară și-a obligat eleva să se tundă în fața colegilor