Se schimbă buletinele – Cum vor arăta cărțile de identitate ale românilor

se schimba buletinele

Cărţile de identitate ale românilor se vor schimba, treptat, cu un format unic, în baza unei decizii luate de autorităţile europene, se arată într-un comunicat al M.A.I..

“Astăzi, reprezentanții președinției române a Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cărților de identitate ale cetățenilor UE și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora care nu sunt cetățeni ai UE”, au transmis autoritățile prin intermediul comunicatului.

Noile cărti de de identitate vor fi în format uniform de card de credit, vor include o fotografie, dar şi două amprente digitale ale titularului, stocate pe un cip fără contact.

Buletinele vor avea o perioadă de valabilitate între 5 şi 10 ani, fiind diferit de la adolescentţi la persoane bătrâne. Cei de peste 70 de ani vor primi buletine cu valabilitate mai lungă, diferit faţă de persoanele minore, care vor avea un act de identitate cu valabilitate mai mică de 5 ani.

Potrivit informațiilor din comunicat, statele membre pot elibera cărți de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărți de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.

Autoritățile spun că după modificarea legislației, la solicitarea părinților, vor putea fi eliberate cărți de identitate și pentru minorii cu vârste sub 14 ani.

“Ministerul Afacerilor Interne are deja un proiect prin care să adapteze legislația națională la cerințele europene”, se mai arată în comunicatul M.A.I.

 

Foto:shutterstock.com

Iulia Sandu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri