Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Haţegului”, dovada incontestabilă că pe teritoriul României au trăit reptile gigant

Prea puțin mediatizat, Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Haţegului' este un teritoriu cu valori naturale unice, care propune o călătorie în timp, până în urmă cu peste 70 milioane de ani, căci este singurul loc ce dovedește că în România, pe teritoriul fostei Mări Thetis au trăit dinozaurii, reptilele gigantice care stăpâneau Pământul erei mezozoice.

Cercetările paleontologilor au fost efectuate în depresiunea Haţegului, la Râpa Roşie, Vinţu de Jos, Lancrăm, Oarda de Jos şi Jibou, iar descoperirile de aici au atras atenţia comunităţii ştiinţifice internaţionale. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume datorită taliei și localizării arealului lor de viață, atractivitatea lor fiind sporită prin faptul că aici a fost scos la lumină un craniu de crocodil conservat integral, multe cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, dar și oase ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare din era mezozoică, necunoscută până acum (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Toate datând de circa 80 de milioane de ani. Fosilele datează din Mezozoic, ultima etapă a Cretacicului, cea în care dinozaurii stăpâneau pământul și se aflau în expansiune maximă şi al cărei final a consemnat atât de misterioasa lor dispariţie.

Dinozaurul zburător de la Râpa Roșie

Cel mai mare reprezentant al saurienilor descoperit în Hațeg a fost botezat „Maghiarosaurus dacus” și putea ajunge până la 10 metri lungime deși la nivel mondial este considerat unul dintre cei mai mici dinozauri. Dar descoperirile nu se opresc aici. Au fost găsite și urme ale Teropozilor care trăiau în cârduri, ori ale crocodililor cretacici uriași.

Au fost identificate, de asemene, exemplare de Telmatosauri, ierbivore paşnice, lungi de 2-3 metri, cu gura aducând a bot de cal și picioarele din faţă mai scurte decât cele posterioare, dar și de Struthiosaurus transylvanicus, un saurian cuirasat cu spinarea acoperită de ţepi, apoi de Terapozi, care erau însă, carnivori, ori de mamifere primitive din grupa tuberculatelor rozătoare, botezați de cercetători Barbatodoni şi Kogaiononi. Unică în lume este însă descoperirea reptilei zburătoare Hatzegopteryx thambema, cum au botezat-o cercetătorii, supranumită „monstrul zburător”. Acesta era o uriaşă reptilă zburătoare cu o anvergură a aripilor de 12 metri și un cap cu cioc ce măsura  trei metri. Fosila saurianului zburător din Hațeg este se pare, alături de Quetzalcoatlus northropi, descoperit în urmă cu 20 de ani în Texas, cel mai mare pterosaur care a trăit vreodată pe Terra. Ramura lor s-a stins însă inexplicabil încă, în urmă cu 35 de milioane de ani, nelăsând în urmă nici un moştenitor. Misterul ce înconjoară existența marilor saurieni în mijlocul podișului transilvan este pe cale de a fi lămurit. Ipotezele cercetătorilor pentru a explica talia mică a dinozaurilor transilvăneni sunt cea a insularităţii – conform căreia resursele limitate de hrană ar fi provocat descreşterea taliei și cea a vicarianţei – ce presupune compensarea sau substituirea unui organ cu altul în condițiile existenței unui obstacol de netrecut cum era lanțul muntos ce închidea podișul transilvan.

Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Haţegului', dovada incontestabilă că pe teritoriul României au trăit reptile gigant

Începând cu anul 2005, Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului', creat la inițiativa Universității din București, este singurul din România cu statut de membru al Rețelei Europene și al Rețelei Globale a Geoparcurilor. Iar din 2015 acesta a obținut statutul de sit UNESCO, ca parte a Programului Internațional UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Cei care ajung în Geoparc au posibilitatea de a descoperi machete de dinozauri pitici, realizate cu o excepțională atenție pentru detalii de către unul dintre cei mai celebri paleoartiști din lume, canadianul Brian Cooley, dar și cuiburi cu ouă fosilizate de dinozauri. De asemenea, o mulțime de informații interesante despre trecutul și prezentul zonei pot fi aflate în șase puncte de vizitare și interpretare: expoziția „Balauri, dragoni, dinozauri' de la sediul Geoparcului din orașul Hațeg, Centrul de Știință și Artă din comuna General Berthelot, Casa Vulcanilor din comuna Densuș, Casa Miniaturilor din comuna Totești, Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor din satul Sînpetru, comuna Sîntămăria Orlea, dar și pe traseele tematice care pot fi parcurse pe jos sau cu bicicleta.

Vezi ce parcuri nationale din Romania poti cutreiera in vacanta!

foto: 123rf

Citește și:

Centenarul Marii Uniri. Un secol de carte românească. Conferință națională pentru bibliotecari

35 de ani fără Nichita Stănescu – Boala care l-a ucis în tăcere

Ce au căutat românii pe Google în 2018?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse