36 de ani fără Nichita Stănescu – Boala care l-a ucis în tăcere

36 de ani fără Nichita Stănescu – Boala care l-a ucis în tăcere

În urmă cu 36 de ani, pe 13 decembrie 1983, Nichita Stănescu se stingea din viață.

“Poetul-nepereche” a pierdut lupta cu viața, în urma unui stop cardio-respirator. Cel puțin, acesta a fost diagnosticul oficial.

În realitate, Nichita Stănescu se lupta de ani întregi cu alcoolul și cu boala, ciroză hepatică.

Pe 9 decembrie 1983, Nichita a participat la nunta unor prieteni, la Drobeta Turnu-Severin. La cină, el i-a scris un poem gazdei, după care s-a retras în camera sa. Pe 11 decembrie trebuia să se întoarcă la București, dar dimineața nu s-a trezit la timp și a refuzat să mănânce. Poetul avea ficatul măcinat de ciroză. Prima criză hepatică a avut-o în 1981.

În noaptea de 12 decembrie 1983, cel mai mare poet român al secolului XX a ajuns la Spitalul de Urgenţă Fundeni, acuzând dureri puternice în zona ficatului.
Crizele s-au repetat, din ce în ce mai puternice, iar la câteva minute după ora 02:00, Nichita Stănescu a încetat din viață.

„La autopsie, s-a constat că nu mai avea nici măcar o celulă de ficat. Şi-l băuse pe tot. Viața boemă pe care o ducea Nichita nu era un secret pentru nimeni. Așa cum nu era un secret faptul că în ultimii ani alcoolul i-a ros viața încet, încet și că niciuna dintre încercările celor din jur de a-l face să se oprească nu a dat rezultate”, declara Cezar Ivănescu, un bun prieten a lui Nichita.

Şi-a plătit datoria către diavol prin alcoolism şi o moarte prematură

“Şi-a plătit datoria către diavol prin alcoolism şi o moarte prematură. Nichita n-a băut până la douăzeci şi şase de ani, spre râsul colegilor de generaţie, decât carcalete, un amestec de vin, sifon şi sirop. Când a debutat, în 1960, cu volumul Primele iubiri, puţea de talent. I s-a părut prea puţin', declara Ştefan Agopian.

Nichita Stănescu consuma două sticle de vodcă pe zi

De-a lungul timpului, prietenii poetului s-au întrecut în declarații. Potrivit acestora, Nichita cheltuia pe alcool până la 2.500 de lei pe săptămână, în condiţiile în care un salariu era de aproximativ 1.000 de lei.

“Cu toate că bea foarte mult, peste două sticle de vodcă pe zi, Nichita nu era aproape niciodată beat. Alcoolul îi producea o stare de efervescență intelectuală vecină cu geniul”, mărturisea prietenul poetului, Ștefan Agopian.

 

Iulia Sandu

Foto:libertatea.ro

 

Vezi si:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete