EROINELE ROMÂNIEI au schimbat istoria

Eroinele Romaniei

Au modificat cursul istoriei noastre, ne-au oferit o mostră adevărată de curaj și devotament în forma cea mai pură. Eroinele României sunt multe, dar noi astăzi, am ales să le mulțumim lor:

Ecaterina Teodoroiu


“Inainte băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!”

Imediat ce România a intrat în război, și-a părăsit satul natal și a plecat să se înscrie pe front. Nu au primit-o în rândul soldaților, i-au dat în schimb haine de infirmieră. După multe rugăminți comandanții superiori cedează stupefiați de stăruințele ei și-i dau o armă cu care o trimit pe front devenind astfel prima femeie care a luptat ca militar înrolat, în linia întâi.

A fost prinsă de nemți și închisă în lagărul de la Târgu Cărbunești de unde reușește să evadeze. În 1916, este rănită de un obuz la piciorul stâng dar la începutul anului următor revine pe front. Regele Ferdinand îi oferă două distincții, astfel că din simplu soldat, cum se înrolase în august 1916, un an mai târziu este pe front, în fruntea plutonului pe care îl comandă, ca ofițer. Prima femeie-ofițer din Armata Română! Domnișoara sublocotenent Ecaterina Teodoroiu!

Pe 22 august 1917 în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române, Ecaterina Teodoroiu cade secerată de două gloanțe în piept. Cu ultimele puteri ridică brațul, arătându-le direcția, și strigă: “Inainte baieti, nu vă lăsați, sunteți cu mine! Înainte! Răzbunați-mă!” Au fost ultimele cuvinte ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu. Soldații a răzbunat-o.

Ana Ipătescu

„Moarte trădătorilor! Tineri, curaj, salvaţi libertatea!'

A intrat în atenţia opiniei publice odată cu evenimentele ce au marcat Revoluția de la 1848 din Ţara Românească când a salvat guvernul revoluționar de la dizolvare. În iunie 1848 un grup de revoluționari români citește Proclamația de la Islaz, prin care cheamă poporul la luptă împotriva vechii ordini sociale și politice din Țara Românească și îndeamnă la schimbarea acesteia.

Pentru că românii s-au mobilizat și au sprijinit această proclamație, revoluționarii preiau puterea și formează un guvern provizoriu, însă, surpriză, imediat încep neînțelegerile în sânul noii puteri. Unii boieri oportuniști, profită de această degringoladă și pun la cale o contralovitură: cu ajutorul unor trupe militare, guvernul revoluționar e arestat! În haosul creat pe fondul răsturnării de situație și speriați de intervenția armatei, masele populare, fără arme, dau înapoi, se simt înfrânte și se resemnează.

Și aici ar fi trebuit să se sfârșească Revoluția Română de la 1848. Deodată, însă, o femeie cu două pistoale în mâini se năpustește în mulțimea strânsă și strigă din toate puterile: „Moarte trădătorilor! Tineri, curaj, salvaţi libertatea!' Aceste cuvinte au declanșat trezirea conștiinței revoluționarilor. Femeia, era Ana Ipătescu, soția unui modest funcționar din Departamentul Visteriilor. Imediat, masele, electrizate de vocea eroinei au preluat puterea.

Regina Elisabeta, una din eroinele României

Mulțimea este ca marea: sau te poartă pe sus sau te înghite, după cum bate vântul.'

A fost prima regină a României. Atrasă de cultura şi obiceiurile poporului nostru a identificat potențialul meșteșugurilor românești incluzând țara noastră într-un circuit turistic internațional.

S-a fotografiat în haine tradiționale și a introdus portul popular românesc la curtea regală îndemnându-și doamnele din suita regală să poarte cu mândrie straiele tradiţionale româneşti. A iniţiat un sistem de burse prin care a sprijinit tinerii talentaţi în domeniul artelor. A sprijinit finalizarea construcției Azilului ”Elena Doamna”, a fondat, în 1876, ”Societatea Națională de Cruce Roșie” din România, a cărei președintă de onoare a fost.

Ea este creatoarea  ”Serviciului de ambulanță”, iar implicarea  în salvarea răniților din Războiul de Independență i-a adus numele de ”mama răniților”. A înființat ‘Societatea Regina Elisabeta” în 1893, care trata anual circa 17 000 de pacienți, distribuia medicamente gratuite și monitoriza starea familiilor nevoiașe. În anul 1909 în cartierul Vatra Luminoasă din București a pus bazele unui azil al orbilor.

Florentina Mușat

Sursa foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse