10 trucuri care te ajută să nu adormi la volan

10 trucuri care te ajută să nu adormi la volan

Specialiștii ne recomandă să nu ne urcăm niciodată la volan atunci când nu suntem perfect odihniți, însă urgențele și situațiile neprevăzute ne împling să conducem și atunci când nu suntem în formă maximă. Acest lucru face ca riscul de a adormi la volan să fie tot mai ridicat. 

Lucratul peste program, stresul, sarcinile tot mai multe și volumul de muncă ridicat fac ca organismul să nu mai funcționeze la capacitate maximă. Astfel, condusul se poate transforma într-o activitate riscantă ce poate pune în pericol atât viața șoferului, cât și cea a pasagerilor sau a celorlalți participanți la trafic.

Ce se întâmplă atunci când te urci obosit la volan?

Starea de oboseală te va face să nu mai reacționezi corect în anumite situații, timpii de reacție scăzând în mod considerabil. În plus, vei avea tendința să apeși mult mai tare pedala de accelerație, tocmai pentru a ajunge mai repede la destinație și a te odihni, potrivit otiliatiganas.ro.

10 trucuri care te ajută să nu adormi la volan

Chiar dacă nu este recomandat condusul în condiții de oboseală, există situații în care nu putem renunța la mașină și trebuie să ne deplasăm în diferite locuri. Atunci când oboseala ne curpinde, există 10 trucuri care ne ajută să nu adormim la volan.

1. Odihnește-te mult înainte

Dacă știi că urmează să faci un drum lung și obositor, de preferat ar fi să te odihnești cât mai bine înainte. Chiar dacă organismul tău se va simți obosit după mai multe ore de condus, faptul că te-ai odihnit înainte va evita apariția incidentelor.

2. Nu consuma alcool

Nu consuma alcool înainte de a te urca la volan. Fie că este vorba despre un pahar de bere, fie că vorbim despre mai multe pahare de tărie, cantitatea nu face diferența în astfel de situații. Astfel, nu consuma deloc alcool înainte de a te urca la volan și asta pentru că în combinație cu oboseala, acesta poate favoriza apariția somnului la volan.

3. Nu acorda prea multă încredere energizantelor și produselor pe bază de cafea

Nu te baza pe efectul energizantelor și cafelei. De multe ori, acestea pot avea un efect înșelător și îți pot da senzația că starea de oboseală a dispărut, chiar dacă aceasta este încă prezentă.

4. Nu mânca foarte mult înainte de a pleca la drum

Dacă urmează să pleci la drum lung, nu mânca foarte mult înainte. Având stomacul plin, organismul tău va simți nevoia să se relaxeze, iar riscul de a adormi la volan este mult mai mare.

5. Oprește-te de mai multe ori pe drum

Când pleci la drum lung, fă mai multe pauze. Acestea te vor ajuta să îți relaxezi mușchii și mintea și vor împiedica apariția oboselii.

6. Trage pe dreapta atunci când simți că te fură somnul

Dacă îți simți ochii grei și starea de oboseală s-a instalat deja, trage urgent pe dreapta. Odihnește-te o perioadă de timp, după care îți poți continua călătoria.

7. Vorbește cu pasagerii din mașină

Vorbește mereu cu ceilalți pasageri din mașină. Acest lucru te va face să îți îndrepți atenția către subiectul de discuție, iar starea de oboseală se va diminua.

8. Fă-ți un playlist cu muzică vioaie

Nu pune muzică de relaxare în mașină pentru că aceasta va accentua starea de oboseală. Fă-ți un playlist în care să adaugi cele mai ritmate piese pe care le cunoști.

9. Deschide geamul

Chiar dacă ai aer condiționat, aerul de afară te va ajuta să îți oxigenezi creierul. Dacă simți că te cuprinde oboseala, deschide puțin geamul și lasă aerul curat să pătrundă în interiorul mașinii.

10. Ai grijă ce medicamente iei

Dacă urmezi un tratament, citește cu atenție prospectul. Există o serie de medicamente care dau somnolență și cel mai bine ar fi să le eviți atunci când te urci la volan.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Trei motive pentru care femeile sunt mai potrivite la volan decât bărbații

Cinci sfaturi de care orice femeie trebuie să țină cont la volan

Câte victime face telefonul mobil la volan?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse