Utilizarea telefonului afectează capacitatea de concentrare a şoferului atunci când conduce, iar neatenţia reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor produse în coloană, fiind factor în cazul a 12,8% din cazuri.
Folosirea telefonului mobil la volan se penalizează cu 2 puncte, la care se adaugă o amendă cuprinsă între 150 şi 225 de lei.
În cazul în care şoferul este prins şi fără o asigurare auto valabilă, acesta va mai plăti şi o amendă cuprinsă între 1000 şi 2000 de lei, la care se adaugă şi reţinerea certificatului de înmatriculare.
Studiul a urmărit un număr de 624 de accidente. Concluziile acestuia arată faptul că folosirea telefonului distrage atenţia şoferului în ceea ce priveşte mai multe niveluri:
-fizic – şoferul foloseşte mâinile pentru a tasta şi implicit poate pierde uşor controlul volanului
-vizual – prin lecturarea ecranului, scade atenţia şi puterea de concentrare la volan
– auditiv – prin sunetele făcute de telefon sau prin conversaţia avută cu persoana de la celălalt capăt al firului
– cognitiv – şoferul nu se mai concentrează la fel de bine în momentul în care conduce, deoarece telefonul îi solicită atenţia, fiind implicat şi procesul de gândire, spre deosebire de ascultarea pasivă a unei melodii, de exemplu.
Folosirea mobilului la volan reprezintă cauza spitalizării unei persoane din patru care au fost accidentate în cadrul unui eveniment rutier. În plus, studiul mai arată faptul că şoferii care folosesc telefonul atunci când conduc sunt de două ori mai expuşi la accidente decât cei care evită pe cât posibil utilizarea acestuia.
Telefonul mobil reprezintă un factor producător de accidente şi în cazul pietonilor.
Efectele asupra atenţiei sunt aceleaşi, astfel că şi pietonilor le scade puterea de concentrare şi atenţia atunci când traversează strada, de cele mai multe ori ei fiind factorii vinovaţi de producerea unui accident.
Doar anul trecut s-au produs 333 accidente rutiere grave din cauza traversării neregulamentare, care s-au soldat cu 36 de morţi şi 300 de răniţi grav.